Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Έκανε την έκπληξη και δεν αύξησε τα επιτόκια

Διατηρούνται σταθερά στο 6,75%, μετά από 11 συνεχείς αυξήσεις και κόντρα στις προβλέψεις, λίγο πριν αγγίξουν υψηλό 20ετίας. Ενισχύονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, ο πληθωρισμός παίρνει την ανιούσα, το ζλότι αποδυναμώθηκε.

Πολωνία: Έκανε την έκπληξη και δεν αύξησε τα επιτόκια

Κάνοντας την έκπληξη, η πολωνική κεντρική τράπεζα διέκοψε τον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων που διήρκεσε έναν χρόνο, δείχνοντας ότι ρίχνει το βάρος περισσότερο στην πτώση της ανάπτυξης παρά στην άνοδο του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, το ζλότι έπεσε.

Το επιτόκιο αναφοράς έμειναν στο 6,75%, κόντρα στις προβλέψεις 27 από τους 30 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα του Bloomberg. Από τον περασμένο μήνα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Άνταμ Γκλαπίνσκι είχε δώσει το σύνθημα ότι θα μπορούσε από τον Οκτώβριο να έρθει η διακοπή της αύξησης. Ωστόσο, η τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού - ο υψηλότερος των τελευταίων 26 ετών - ενίσχυσε τις προσδοκίες για μεγαλύτερη σύσφιξη.

Η κεντρική τράπεζα αύξανε τα επιτόκια στις 11 προηγούμενες συνεδριάσεις της, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των τιμών, προκαλώντας ωστόσο οργή δανειοληπτών στεγαστικών δανείων αλλά και ανησυχία ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση, κίνδυνο που επανειλημμένα απορρίπτει ως απίθανο ο Γκλαπίνσκι.

«Δεν ήρθε ακόμα το τέλος της αύξησης επιτοκίων», ανέφεραν οι αναλυτές της Bank Pekao, οι οποίοι προέβλεψαν την παύση. «Οι νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο θα δείξουν νέους κινδύνους πληθωρισμού και θα αποτελέσουν ευκαιρία για το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής να αναθεωρήσει τη στρατηγική του».

Το ζλότι υποχώρησε έως και 0,7% μετά την ανακοίνωση, στα 4,8290 ανά ευρώ στις 3:42 μ.μ. στη Βαρσοβία. Το νόμισμα έπεσε σε χαμηλό σχεδόν επτά μηνών την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας παγκόσμιο ξεπούλημα, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και καθιστώντας πιο ακριβές τις εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v