Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από το 1974 οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία

Ο δείκτης τιμών εισαγωγής έκανε άλμα κατά 32,7% τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση. Μηνιαία πτώση για τη βιομηχανική παραγωγή και τον τζίρο στο λιανεμπόριο. Υφεση αναμένει του χρόνου ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στο πιο υψηλό από το 1974 οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία

Μηνιαία πτώση 0,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Destatis) στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει κατά 0,5%. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Την ίδια ώρα, ο ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένος τζίρος στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 4,3% σε πραγματικούς όρους σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Οπως σημειώνει το Reuters, σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 1,3%, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 1,1%.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγής έκανε άλμα κατά 32,7% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με την ένδειξη να σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1974. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,3%.

Υφεση 0,4% στη Γερμανία το 2023 βλέπει ο υπουργός Οικονομίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ και πληθωρισμό 8% την επόμενη χρονιά, αναφέρει η Bild στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα επικαλείται τις λεγόμενες «φθινοπωρινές» κυβερνητικές προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη (12η Οκτωβρίου).

Τα προγνωστικά αυτά λίγο-πολύ συνάδουν με εκείνα που έδωσαν στη δημοσιότητα την 29η Σεπτεμβρίου πέντε γερμανικά ινστιτούτα (DIW, IFO, IFW, IWH και RWI) στη φθινοπωρινή έκθεσή τους: προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0,4% το 2023, μετά την ανάπτυξη 1,4% με την οποία αναμένουν να κλείσει η χρονιά και πληθωρισμό 8,8% την επόμενη χρονιά από 8,4% φέτος.

Σύμφωνα με την Bild, η οποία γενικά θεωρείται καλά πληροφορημένη, ο κ. Χάμπεκ προβλέπει επίσης μικρή άνοδο του ποσοστού της ανεργίας το 2023, στο 5,4%, από 5,2% φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v