Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Τα swap δίνουν μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο

Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και οι αγορές αναδιπλώνονται, πιέζοντας τη Fed να μη χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Στοιχήματα για ώθηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

ΗΠΑ: Τα swap δίνουν μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο

Οι μετοχές κατρακύλησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν καθώς τα στοιχεία που δείχνουν εκ νέου καυτή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ πάγωσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μετριάσει σύντομα τον ρυθμό της αύξησης επιτοκίων ώστε να αποτρέψει μια πιο σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Σχεδόν το 95% των εταιρειών του S&P 500 υποχώρησαν, με «πρώτο» το ξεπούλημα των μετοχών τεχνολογίας, μεταδίδει το Bloomberg. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ανέβηκαν, ωθώντας προς 10η συνεχή εβδομάδα αυξήσεων - το μεγαλύτερο σερί από το 1984. Το δολάριο ανέβηκε, το Bitcoin βυθίστηκε κάτω από τα 20.000 δολάρια.

Το συμβόλαια swap τιμολογούν ότι στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Παράλληλα, αυξάνονται και οι εκτιμήσεις της αγοράς για κορύφωση των επιτοκίων στο 4,65% τον επόμενο Μάρτιο. Το τρέχον εύρος για το επιτόκιο αναφοράς κυμαίνεται μεταξύ 3% και 3,25%.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο αποτελεί την πιο πρόσφατη απεικόνιση της ανησυχητικής ισχύος της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, σε μια εποχή που η Fed θέλει να δει ακριβώς το αντίθετο - να μειωθεί η αύξηση των μισθών και τελικά ο πληθωρισμός.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed αυτή την εβδομάδα έστειλαν το αποφασιστικό μήνυμα ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές και ότι δεν θα εκτροχιαστεί η αύξηση επιτοκίων λόγω της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

«Με μια λέξη, απογοήτευση. Όσο τα κέρδη για την εργασία είναι ισχυρά, οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος στην LPL Financial αναφορικά με την έκθεση για τις θέσεις εργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v