Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Έλον Μασκ «λύνει» και το ζήτημα της Ταϊβάν

Ενοποίηση βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» προτείνει ο ισχυρός άνδρας της Tesla, και η Κίνα χαιρετίζει την πρότασή του. Η Ταϊπέι, όμως, καταγγέλλει το Πεκίνο για εναέριες παραβιάσεις.

Ο Έλον Μασκ «λύνει» και το ζήτημα της Ταϊβάν

Καλοδεχούμενο κρίνει η Κίνα το σχέδιο που πρότεινε ο Έλον Μασκ για την Ταϊβάν, στα πρότυπα του μοντέλου Χονγκ Κονγκ, αν και στη νησιωτική χώρα μειώνονται οι φωνές υπέρ της ένωσης όσο το Πεκίνο αυξάνει τη στρατιωτική πίεση.

Ο Κιν Γκανγκ, πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ευχαρίστησε τον Μασκ για την πρόταση, λέγοντας ότι το πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα» είναι βασική αρχή για την «επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν».

 

Ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ επιβεβαίωσε αυτή την τοποθέτηση, γράφει το Bloomberg.

«Υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα εθνικής κυριαρχίας, ασφάλειας και ανάπτυξης, η Ταϊβάν μπορεί να υιοθετήσει υψηλό βαθμό αυτονομίας ως ειδική διοικητική περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης την Κυριακή.

Ο Μασκ δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή: «Η σύστασή μου θα ήταν να καταλήξουμε σε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν, αποδεκτή σε λογικό βαθμό, που βέβαια δεν θα τους κάνει και όλους χαρούμενους».

Μια τέτοια πρόταση αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση στην Ταϊβάν, ειδικά μετά την εμπειρία της κινεζικής κατασταλτικής πολιτικής στο Χονγκ Κονγκ.

Η διαμάχη για την κυριαρχία της Ταϊβάν είναι από τις πιο επικίνδυνες μεταβλητές στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να σηκώνουν τους τόνους απειλώντας ακόμη και με στρατιωτική δράση. Η Ταϊπέι, μάλιστα, μεταδίδει το Reuters, σήμερα Κυριακή κατήγγειλε νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, που φέρονται να ξεπέρασαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, ενώ η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν προανήγγειλε πιο αυστηρά μέτρα για την εθνική ασφάλεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεραιότητες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν ενδέχεται να προκύψουν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v