Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ πωλήσεων της Tesla στην Κίνα εν μέσω προτάσεων Μασκ για την Ταϊβάν

Ο δισεκατομμυριούχος τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει στήριξη από το Πεκίνο, αφού πρότεινε να γίνει «ειδική διοικητική ζώνη» παρόμοια με το Χονγκ Κονγκ η Ταϊβάν, η χώρα που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι κινεζικό έδαφος.

Ρεκόρ πωλήσεων της Tesla στην Κίνα εν μέσω προτάσεων Μασκ για την Ταϊβάν

Οι μηνιαίες πωλήσεις της Tesla στην Κίνα έφτασαν σε νέο υψηλό τον Σεπτέμβριο, καθώς το εργοστάσιο του Έλον Μασκ στη Σαγκάη ανέκαμψε από τις αναταραχές και τις διακοπές του εφοδιασμού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων πούλησε 83.135 αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο, 8% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αν και λιγότερα από τις 200.973 οχήματα που πούλησε η τοπική ανταγωνιστική BYD, σύμφωνα με την China Passenger Car Association.

Το ρεκόρ πωλήσεων της Tesla στην Κίνα αντικατοπτρίζει τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τα πολύμηνα lockdown και τις αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις της στη Σαγκάη νωρίτερα φέτος.

Το Πεκίνο, το οποίο επιβάλλει αυστηρή διαδικτυακή λογοκρισία και ελέγχους στο διαδίκτυο, έχει επίσης ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η επιχείρηση πυραύλων και δορυφόρων SρaceX του Μασκ -η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ουκρανία και στο Ιράν- δεν θα αναπτυχθεί στην Κίνα.

Και το σχέδιο του Μασκ να αγοράσει το Twitter έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους, συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, καθώς η εξάρτηση της Tesla από την κινεζική μεταποίηση για περίπου το 30% των δραστηριοτήτων της την εκθέτει σε πίεση από το Πεκίνο για λογοκρισία.

Ωστόσο, ο Μασκ τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει υποστήριξη από το Πεκίνο αφού πρότεινε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι η Ταϊβάν, η χώρα που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι κινεζικό έδαφος, θα μπορούσε να γίνει μια «ειδική διοικητική ζώνη», παρόμοια με το Χονγκ Κονγκ. 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @elonmusk για την έκκλησή του για ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν και την ιδέα του για τη δημιουργία ειδικής διοικητικής ζώνης για την Ταϊβάν. Στην πραγματικότητα, η ειρηνική επανένωση και μια χώρα, δύο συστήματα, είναι οι βασικές μας αρχές για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν», δήλωσε ο Qin Gang, πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσιγκτον, στο Twitter.

Ο Bi-khim Hsiao, de facto πρεσβευτής της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, απάντησε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία μας δεν πωλούνται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v