Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: 10 μέτρα προτείνουν Γερμανία και Ολλανδία

Ανοιχτό παράθυρο για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο αφήνουν σε έγγραφό τους, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι «είναι εφικτό για τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο». Τι αναφέρουν για το αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Φυσικό αέριο: 10 μέτρα προτείνουν Γερμανία και Ολλανδία

Πακέτο 10 μέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να αποφύγει τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης καθορισμού μιας νέας τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, προτείνουν Γερμανία και Ολλανδία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το σχέδιο, το οποίο είδε το Reuters και κοινοποιήθηκε σε άλλες χώρες της ΕΕ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του μπλοκ σήμερα Τετάρτη, καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει κοινή αγορά φυσικού αερίου, για να αποφευχθεί η υπέρβαση μιας χώρας από την άλλη και η αύξηση των τιμών.

Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι ανοιχτές στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς LNG από την ΕΕ και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αναπτύξει. Είπαν ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στις εισαγωγές είναι μια λιγότερο προτιμώμενη επιλογή.

Η Γερμανία και η Ολλανδία -η πρώτη με μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν εισβάλει η Μόσχα στην Ουκρανία και η δεύτερη σημαντικός κόμβος εμπορίου φυσικού αερίου- έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εάν αφήσει τις χώρες να αγωνίζονται να προσελκύσουν προμήθειες από ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών προτιμώνται περισσότερο από το πλαφόν», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg, αντ' αυτού συνιστά ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία και η Νορβηγία, για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές.

Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μόνο εάν είναι εφικτό για τις χώρες που θα επηρεάσει περισσότερο, ανέφερε το έγγραφο.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, αλλά απέσυραν την ιδέα μετά την αντίσταση των κεντρικών και ανατολικών χωρών που φοβούνταν ότι η Μόσχα θα ανταπαντούσε διακόπτοντας τις περιορισμένες προμήθειες που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη.

Οι δύο χώρες έδωσαν επιφυλακτικό τόνο στα μέτρα που στοχεύουν στην τιμή του φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ορισμένα κράτη ζήτησαν την εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ ενός ισπανικού και πορτογαλικού συστήματος που περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα μέτρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να αυξήσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά και θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τον επιμερισμό του βάρους», δήλωσαν η Γερμανία και η Ολλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v