Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βερολίνο: Αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις επί τα χείρω για το 2023

Συρρίκνωση 0,4% και πληθωρισμό πάνω από 7% αναμένει πλέον η γερμανική κυβέρνηση. Προφανής ένοχος το εκτοξευμένο ενεργειακό κόστος και η εξάρτηση από τη Ρωσία. Μόλις για τρίτη φορά από το 2009 «μαζεύει» η οικονομία της χώρας.

Βερολίνο: Αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις επί τα χείρω για το 2023

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση προβλέπεται να προκαλέσει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το 2023, μόλις για τρίτη φορά από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κυβερνητικές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τετάρτη.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, γράφει το Bloomberg, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μειώνει τη βιομηχανική παραγωγή και περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες. Το υπουργείο Οικονομικών «μαζεύει» τις προβλέψεις του Απριλίου για επέκταση 2,5%, περιορίζοντας ταυτόχρονα και την εκτιμώμενη ανάπτυξη για φέτος στο 1,4% από 2,2%.

«Είναι κρίσιμες εποχές», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Βιώνουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, που εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε οικονομική και κοινωνική κρίση».

 

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του Βερολίνου ευθυγραμμίζονται με άλλους θεσμούς που επίσης αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τις προβλέψεις τους λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη για επιδείνωση της παγκόσμιας προοπτικής και μείωσε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 2,7% από 2,9% που ήταν τον Ιούλιο.

Η γερμανική οικονομία, ιδιαίτερα ευάλωτη σ' ένα ενεργειακό σοκ καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων τις τελευταίες δεκαετίες, συρρικνώθηκε τελευταία φορά το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Και πιο πριν, το 2009, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε επίσης προσαρμοσμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια που καταρτίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς για τον περιορισμό του κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 8% φέτος και 7% το 2023. Προηγουμένως είχε προβλέψει 6,1% και 2,8% αντίστοιχα. Η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024, με επέκταση 2,3%.

«Για δεκαετίες έχουμε γίνει εξαρτημένοι και εκτεθειμένοι στον εκβιασμό του Πούτιν», είπε ο Χάμπεκ. «Αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για να απελευθερωθούμε από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v