Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Μικρότερη μείωση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο. Μεγάλη άνοδος για τον δομικό δείκτη στο 6,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 4,4% του 2ετούς.

Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Oριακή μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τον δομικό πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε υψηλό 40 ετών.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο. 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4%.

αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα καταγράψει ετήσια άνοδο 8,1%. 

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1982. 

Τον Αύγουστο, ο δομικός δείκτης είχε ενισχυθεί 6,3%. 

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα 0,6%. 

Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο 6,5% και μηνιαία 0,2%.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό εκτινάχτηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Ειδικότερα, η απόδοση του 1οετούς τίτλου εκτινάχτηκε 15 μονάδες βάσης στο 4,004%, ενώ στο 2ετές κρατικό ομόλογο η απόδοση εκτινάχθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,44%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, υποδεικνύοντας περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, λένε αναλυτές.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed προεξοφλούν άνοδο 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση. 

Η αγορά των swaps παράλληλα τιμολογεί ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια πολύ υψηλότερα, με το συμβόλαιο του Μαρτίου 2023 να αγγίζει το 4,864%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v