Η μεγάλη ανατροπή στη Wall Street που έκαψε τους short

Οι ακραίες μετρήσεις του δείκτη Tick στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το πέρασμα από το sell off σε ράλι, σε διάστημα λίγων ωρών. Πού αποδίδονται οι κινήσεις.

Η μεγάλη ανατροπή στη Wall Street που έκαψε τους short

Ήταν μια ανατροπή των μετοχών που θα μείνει στην ιστορία. Μια σχεδόν ομοιόμορφη βουτιά που ακολουθήθηκε από ένα μαζικό ράλι στη Wall Street, σημειώνει το Bloomberg με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο S&P 500 κάλυψε απώλειες 2,4%, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από τον Ιούλιο που αντιστράφηκε πτώση 2% και έκλεισε με άνοδο 2,6%. Η αρχική βιασύνη για πώληση, ακολουθούμενη από ένα κύμα αγορών, φάνηκε καλύτερα από τις μετρήσεις δευτερολέπτου προς δευτερόλεπτο στις κινήσεις των μετοχών. Ο λεγόμενος δείκτης Tick, ο οποίος συγκρίνει τον αριθμό των μετοχών που ανεβαίνουν με αυτές που πέφτουν ανά πάσα στιγμή, έφτασε στο μείον 1.900, πριν ξεπεράσει το 1.900.

Ποτέ άλλοτε η αγορά δεν είχε τόσο ακραίες μετρήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις σε μία ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg που χρονολογούνται από το 1990. Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones κέρδισε περίπου 1.400 μονάδες από το χαμηλό της ημέρας.

Το τι κρύβεται πίσω από την ανατροπή είναι συζητήσιμο, σημειώνει το πρακτορείο. Κάποιοι επισημαίνουν την τεχνική εικόνα ή επενδυτές που χετζάρισαν στα παράγωγα και χρειάστηκε να κλείσουν short θέσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών θα προσφέρουν στους «ταύρους» ελπίδα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν οδυνηρή για τις «αρκούδες» που ποντάρισαν σε πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και είδαν τα κέρδη τους να εξατμίζονται μέσα σε λίγες ώρες. Καθώς η αγορά ανέκαμπτε, οι ανοικτοί πωλητές αναγκάστηκαν να καλύψουν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις απώλειες, μια διαδικασία που πρόσθεσε καύσιμο στην άνοδο.

«Υπήρχαν τόσο πολλοί άνθρωποι που είχαν προετοιμαστεί για μια μεγάλη πτώση μετά τον αριθμό του ΔΤΚ, που όταν δεν είδαν καμία αρνητική συνέχεια, οι short sellers πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αγοράζουν», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής στη Miller Tabak & Co. 

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού πρωινού selloff, περισσότερα από 400 μέλη του S&P 500 είδαν τις μετοχές τους με κόκκινο χρώμα, φέρνοντας ενδεχομένως κέρδη στους short sellers. Στο κλείσιμο, ωστόσο, 470 μετοχές ήταν σε πράσινο χρώμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v