Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανός ναύαρχος: Η Κίνα μπορεί να εισβάλει στην Ταϊβάν πριν το 2024

Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της υπερδύναμης εκτιμά ότι το Πεκίνο πολύ σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει εισβολή στο νησί.

Αμερικανός ναύαρχος: Η Κίνα μπορεί να εισβάλει στην Ταϊβάν πριν το 2024

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν πριν από το 2024, γράφουν οι Financial Τimes.

Ο ναύαρχος Mike Gilday δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο η Κίνα να αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν πολύ νωρίτερα από τις πιο απαισιόδοξες προειδοποιήσεις.

Η συζήτηση στις ΗΠΑ για το πότε η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν έχει ενταθεί από τη στιγμή που ο ναύαρχος Philip Davidson, τότε επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, είπε στο Κογκρέσο πέρυσι ότι ο κινεζικός στρατός θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν πριν από το 2027

«Όταν μιλάμε για το παράθυρο του 2027, στο μυαλό μου αυτό πρέπει να είναι ένα παράθυρο του 2022 ή ενδεχομένως ένα παράθυρο του 2023», είπε ο Gilday στο Atlantic Council την Τετάρτη. «Δεν θέλω καθόλου να προκαλέσω συναγερμό... απλά δεν μπορούμε απλά να ευχηθούμε ότι δεν θα συμβεί».

Τα σχόλια του Gilday ήρθαν δύο ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Κίνα είναι «αποφασισμένη να επιδιώξει την επανένωση σε πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα», αφού αποφάσισε ότι το status quo «δεν ήταν πλέον αποδεκτό». Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στην Ταϊβάν και έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να μην ενθαρρύνει τις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας στη χώρα.

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ανησυχία για την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν, η οποία έχει αυξηθεί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι τον Αύγουστο, ο Τζο Μπάιντεν έχει τέσσερις φορές ως πρόεδρος προειδοποιήσει την Κίνα ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια απρόκλητη επίθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v