Δημοσκόπηση: Η ΕΚΤ θα χτυπήσει σκληρότερα με τα επιτόκια

Ταχύτατη αύξηση του κόστους χρήματος προβλέπουν οικονομολόγοι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πού αναμένεται να φτάσουν έως τον Μάρτιο. Τι θα γίνει με την ποσοτική σύσφιξη.

Δημοσκόπηση: Η ΕΚΤ θα χτυπήσει σκληρότερα με τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να περιορίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, ακόμη και αν η ευρωζώνη υποκύψει σε ύφεση, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο, περισσότερο, δηλαδή, από το 1,5% που προέβλεπε παλαιότερη δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτή η πορεία περιλαμβάνει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στις 27 Οκτωβρίου και ένα άλλο βήμα 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν πίσω από την καμπύλη στη μάχη με τον πληθωρισμό, που είναι πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι μια ύφεση στην οικονομία των 19 χωρών της ευρωζώνης δεν θα οδηγήσει σε ανάσχεση των αυξήσεων των επιτοκίων, των οποίων η αγριότητα έχει αρχίσει να ταιριάζει με αυτή της Federal Reserve, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τέσσερις μήνες αργότερα.

Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης μια ανησυχία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε τελικά να το παρακάνει και να αναγκαστεί να κάνει μετά βήματα πίσω: Ένας αναλυτής είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από τον Ιούλιο, αν και η διάμεση πρόβλεψη είναι ότι η πρώτη μείωση θα έρθει το 2024. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν τα επιτόκια να φτάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία -που πιστεύεται ότι είναι κάπου κοντά στο 2%-, προτού αξιολογήσουν πόσο περισσότερο πρέπει να πιέσουν.

Πέρα από τα επιτόκια, εκτυλίσσεται μια συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού των 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, η πλειοψηφία δεν βλέπει την ΕΚΤ να είναι σε θέση να περιορίσει από το 30% των συμμετοχών της από τον κίνδυνο εκρήξεων στις αποδόσεις των ομολόγων ορισμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς, τέλος, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το εργαλείο Transmission Protection Instrument -ένα εργαλείο που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αναταράξεων στην αγορά-, κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v