Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ανοίγει τον δρόμο για τον Σούνακ

Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα συγκέντρωνε τις 100 ψήφους που χρειαζόταν, αλλά θεώρησε ότι δεν ήταν σωστό να προχωρήσει με την υποψηφιότητά του στη συγκεκριμένη συγκυρία. Απόλυτο φαβορί πλέον ο Ρ. Σουνάκ.

Αποσύρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ανοίγει τον δρόμο για τον Σούνακ

Ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από την κούρσα για να ηγηθεί του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και του έθνους, τερματίζοντας την προσπάθεια να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας ως πρωθυπουργό.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έφυγε από την εξουσία τον περασμένο μήνα μετά από μια σειρά σκανδάλων που συγκλόνισαν την πρωθυπουργία του, σημείωσε σε μια δήλωση ότι «απλά δεν θα ήταν το σωστό» να υποβάλουμε υποψηφιότητα».

Η αποχώρησή του από τη διαδικασία αφήνει τον Ρ. Σουνάκ, πρώην υπουργό Οικονομικών, ως τον άνθρωπο που έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για να διαδεχθεί τη Λιζ Τρας ως ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός.

Ο μόνος δηλωμένος αντίπαλός του για τη θέση, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένι Μορντάντ, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 30 βουλευτών των Τόρις. Αν δεν φτάσει το όριο των 100 υποψηφιοτήτων μέχρι τις 14:00 τη Δευτέρα, η Σουνάκ θα γίνει πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον επέμεινε σε μια δήλωση ότι θα είχε φτάσει τις 100 υποψηφιότητες που απαιτούνται, αλλά επέλεξε να αποσυρθεί από την κούρσα για το συμφέρον της ενότητας του κόμματος. «Τις τελευταίες ημέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που πρότειναν να διεκδικήσω ξανά την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, τόσο μεταξύ του κοινού όσο και μεταξύ φίλων και συναδέλφων στο κοινοβούλιο», είπε.

«Οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια — και πιστεύω ότι είμαι σε μοναδική θέση να αποτρέψω τώρα γενικές εκλογές. Μια γενική εκλογή θα ήταν ένας περαιτέρω καταστροφικός αντιπερισπασμός ακριβώς όταν η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πιστεύω ότι είμαι σε καλή θέση για να επιτύχω μια νίκη των Συντηρητικών το 2024 -και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων και θα μπορούσα να βάλω την υποψηφιότητά μου αύριο».

Οι βουλευτές των Τόρις σε αντίπαλα στρατόπεδα πιστεύουν ότι ο ισχυρισμός του Τζόνσον ότι έχει πάνω από 100 υποστηρικτές θα μπορούσε να διαψευσθεί, όταν θα έκλειναν οι υποψηφιότητες τη Δευτέρα. «Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να είμαι επιτυχημένος στις εκλογές στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος - και ότι θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή», είπε. «Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλά δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο.

«Και παρόλο που επικοινώνησα τόσο με τον Ρίσι όσο και με την Πένι -γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον-, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό».

«Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει. Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v