Γαλλία: Και η Λεπέν στηρίζει την πρόταση μομφής της Αριστεράς

Στροφή του ακροδεξιού κόμματος, ωστόσο και πάλι δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ψήφοι για να πέσει η κυβέρνηση. Ούτε όμως συγκεντρώνονται οι ψήφοι για την έγκριση του προϋπολογισμού, γι' αυτό και θα επικυρωθεί διά της πλαγίας...

Γαλλία: Και η Λεπέν στηρίζει την πρόταση μομφής της Αριστεράς

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής των κομμάτων της Αριστεράς κατά της κυβέρνησης.

Αυτό ανακοίνωσε τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, προκαλώντας γενική έκπληξη στη Γαλλία, αφού ως σήμερα ήταν δεδομένο πως θα την καταψήφιζε.

Ωστόσο οι βουλευτές των δύο παρατάξεων δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης μομφής.

Αφορμή για την κατάθεση πρότασης μομφής αποτελεί η απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 όχι διά της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ως είθισται, αλλά με βάση το άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρακάμψει, υπό προϋποθέσεις, την Εθνοσυνέλευση, δηλαδή να επικυρωθεί ο προϋπολογισμός με προεδρικό διάταγμα.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση διαπιστώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν ήταν εφικτή η συγκέντρωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την έγκριση του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v