Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζουν τον λιγνίτη οι ηλεκτροπαραγωγοί της Ευρώπης

Η υποχώρηση των τιμών καθιστά προτιμότερη την καύση φυσικού αερίου και πρόσκαιρα «απανθρακοποιεί» την παραγωγή. Αλλά η ρότα των τιμών αναμένεται να αλλάξει, μόλις με τα πρώτα κρύα ανακύψουν ανάγκες θέρμανσης των Ευρωπαίων.

Περιορίζουν τον λιγνίτη οι ηλεκτροπαραγωγοί της Ευρώπης

Το φυσικό αέριο είναι πλέον τόσο φθηνό, που ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης στρέφονται ξανά σ' αυτό και ξαναεγκαταλείπουν τον λιγνίτη.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τις βραχυπρόθεσμες αγορές έχει μειωθεί, καθώς ο ζεστός καιρός διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση και ενώ οι δεξαμενές αποθήκευσης στη Γηραιά Ηπειρο κατάφεραν να γεμίσουν. Έτσι, έγινε πιο οικονομικό για ηλεκτροπαραγωγή. Το φθηνότερο καύσιμο εδώ και μήνες είναι ο άνθρακας και χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία έχουν παρατείνει τη λειτουργία των εργοστασίων λιγνίτη για να εξασφαλίσουν τον χειμερινό ενεργειακό εφοδιασμό.

Η γερμανική ηλεκτροπαραγωγή βάσει αερίου ήταν κατά μέσο όρο 8,4 γιγαβάτ την Τρίτη, ή περίπου 33% πάνω από τον μέσο όρο των 30 ημερών, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Entsoe. Στην Ολλανδία, γράφει το Bloomberg, ήταν 5,9 γιγαβάτ, ήτοι 44% πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο, ενώ η καύση άνθρακα μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, στα 835 μεγαβάτ, χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά το ήμισυ αυτό τον μήνα, καθώς η καλοκαιρία καθυστέρησε την αναμενόμενη άνοδο της ζήτησης που θα επέβαλλαν οι ανάγκες θέρμανσης, ενώ οι συνεχιζόμενες υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου διοχετεύουν ακόμη περισσότερο καύσιμο στους σχεδόν γεμάτους αποθηκευτικούς χώρους. Αντίθετα, το κόστος του άνθρακα μειώθηκε μόνο κατά ένα πέμπτο τον Οκτώβριο, καθιστώντας πιο αποδοτική από πλευράς κόστους τη χρήση φυσικού αερίου.

Οι τιμές του ρεύματος πέφτουν επίσης, στα 234 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον επόμενο μήνα στη Γερμανία (-2,5%), κοντά στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο, ενώ για το επόμενο έτος έχουν υποχωρήσει στα 372,75 ευρώ.

Το κόστος των καυσίμων μειώνεται, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται πιο γρήγορα

Έχει «πλημμυρίσει» τόσο πολύ φυσικό αέριο την Ευρώπη, που οι πωλητές μπορεί και να πλήρωναν για να ξεφορτωθούν την «πραμάτεια» τους. Η τιμή επόμενης ώρας στον κόμβο διαπραγμάτευσης TTF της Ολλανδίας ήταν για λίγο αρνητική τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να διαρκέσει. «Το LNG δεν μπορεί να εκφορτωθεί στις μονάδες αποθήκευσης επειδή είναι γεμάτες και αυτό συμπιέζει τη βραχυπρόθεσμη αξία του αερίου», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της EnAppSys. «Φυσικά, όταν πιάσουν τα κρύα και ο κόσμος αρχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που έχει αποθηκευτεί, οι τιμές θα ομαλοποιηθούν ξανά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v