Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Αύξηση κεφαλαίου 4 δισ., παίρνουν μερίδιο 10% οι Σαουδάραβες

Η Credit Suisse ανακοίνωσε και το «σπάσιμο» της επενδυτικής τράπεζας καθώς και περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δέσμευση συμμετοχής από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που αναλαμβάνει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο.

Credit Suisse: Αύξηση κεφαλαίου 4 δισ., παίρνουν μερίδιο 10% οι Σαουδάραβες

Η Credit Suisse αποκάλυψε ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το σπάσιμο της επενδυτικής τράπεζας και περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας καθώς επιδιώκει την επιστροφή της στην κερδοφορία. H μετοχή της κάνει βουτιά 12%.

Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη σχεδιάζει να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια φράγκα (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω δύο αυξήσεων κεφαλαίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει έκδοση δικαιωμάτων και πώληση μετοχών σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Eθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας την Πέμπτη.

Η εταιρεία διασπά επίσης την επενδυτική τράπεζα, δημιουργώντας ξεχωριστή επιχείρηση παροχής επενδυτικών συμβουλών που θα αναβιώσει το branding της First Boston.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Credit Suisse», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner. «Αναδιαρθρώνουμε ριζικά την επενδυτική τράπεζα, για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας νέας τράπεζας που είναι πιο απλή, πιο σταθερή και με ένα πιο εστιασμένο επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».

Δέσμευση από SNB

H Eθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse, με δέσμευση ότι θα επενδύσει έως 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,52 δισ. δολάρια), παίρνοντας μερίδιο στην τράπεζα έως 9,9%. 

Η SNΒ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συμμετάσχει σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου από την Credit Suisse «που αποσκοπεί στη δημιουργία ανεξάρτητης επενδυτικής τράπεζας που θα επικεντρώνεται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο. 

Τεράστιες ζημίες το τρίτο τρίμηνο

Η Credit Suisse ανακοίνωσε τριμηνιαία απώλεια που ήταν σημαντικά χειρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οπως σημειώνει το CNBC, η τράπεζα είχε καθαρή ζημία 4,034 δισ. ελβετικών φράγκων (4,09 δισ. δολάρια) για το τρίτο τρίμηνο, έναντι προσδοκίας των αναλυτών για ζημία 567,93 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το αποτέλεσμα ήταν επίσης πολύ χαμηλότερο από τα κέρδη των 434 εκατ. ελβετικών φράγκων που καταγράφηκαν για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v