Γιατί καταργεί τη «χρυσή βίζα» η Πορτογαλία

«Μάλλον έχει εκπληρώσει τον ρόλο για τον οποίο προοριζόταν», είπε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Απέφερε €6,5 δισ. σε 10 χρόνια, αλλά οδήγησε σε εκτόξευση τιμών και ενοικίων. Ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες θέσπισε η χώρα.

Γιατί καταργεί τη «χρυσή βίζα» η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι πιθανό να καταργήσει την «Golden Visa» που παρέχει δικαίωμα παραμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα, που διανύει το δέκατο έτος, έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο του.

Η Άδεια Διαμονής για Επενδυτική Δραστηριότητα σε υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως λέγεται αλλιώς, στο εσωτερικό της χώρας έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις ότι οδηγεί σε αύξηση των τιμών και των ενοικίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών συστημάτων.

Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα έχει προσελκύσει επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από ξένους, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητη περιουσία. Οι κανόνες άλλαξαν φέτος για να ανακατευθυνθούν οι επενδύσεις από μια γεμάτη χρήματα αγορά ακινήτων στις μεγάλες πόλεις προς αραιοκατοικημένες περιοχές.

Μιλώντας στο Web Summit της Λισαβόνας, τη μεγαλύτερη εκδήλωση τεχνολογίας στην Ευρώπη, ο Κόστα δήλωσε ότι αρκετά προγράμματα χορήγησης βίζας που προσφέρονται από την Πορτογαλία επανεξετάζονται τώρα, και η Golden Visa είναι ένα απ' αυτά.

«Μάλλον έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο που ήταν να εκπληρώσει και, αυτή τη στιγμή, δεν δικαιολογείται πλέον να τη διατηρήσουμε», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους.

Η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, διευκρίνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Πορτογαλία επιθυμεί να συνεχίσει να είναι χώρα ελκυστική, δίνοντας ως παράδειγμα τον πρόσφατο νόμο που δημιουργεί τη λεγόμενη βίζα για ψηφιακούς νομάδες και θεσπίστηκε τη Δευτέρα, επιτρέποντας σε αλλοδαπούς με υψηλό μηνιαίο εισόδημα από εξ αποστάσεως εργασία να ζήσουν και να εργαστούν από την Πορτογαλία για έναν χρόνο.

Η Κομισιόν έχει καλέσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα πώλησης ιθαγένειας σε επενδυτές, θεωρώντας εδώ και χρόνια ότι εγκυμονούν κινδύνους ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v