Oργή ΗΠA για το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου

Εξοργιστική η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Νετανιάχου: «Δεν πρόκειται να με σταματήσουν». Το ένταλμα αφορά και τον ΥΠΑΜ Γκαλάντ και ηγέτες της Χαμάς.

Oργή ΗΠA για το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου

Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Ισραηλινούς ηγέτες είναι εξοργιστική, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Όπως κι αν το βλέπει ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», είπε στη δήλωσή του.

«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Η Χαμάς είναι βάναυση τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, ενώ εξακολουθεί να κρατά δεκάδες αθώους ομήρους», αναφέρει περαιτέρω η αμερικανική κυβέρνηση, προσθέτοντας:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το θέμα. Δεν έχουν εφαρμοστεί οι αρχές συμπληρωματικότητας που καταστατικά το διέπουν, δεδομένου ότι ο εισαγγελέας σπεύδει αντί να επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα την πλήρη δυνατότητα να δράσει, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις παραπέμποντας σε εθνικές έρευνες. Το Ισραήλ έχει έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με καταγγελίες κατά του προσωπικού του».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα, προειδοποιώντας ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Γάζας.

Τι αφορά το ένταλμα, ποιες οι επιπτώσεις του

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, δήλωσε στο CNN ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Καν. 

Ο Καν είπε ότι το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς -τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ-Μάσρι, τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Al Qassem και πιο γνωστό ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικό αρχηγό της Χαμάς.

Τριμελής επιτροπή δικαστών θα αποφασίσει εάν θα εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης και θα επιτρέψει την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση φέρνει τον Νετανιάχου παρέα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ο Καν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», είπε ο Καν.

Όταν κυκλοφόρησαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε αυτή την πορεία δράσης, ο Νετανιάχου είπε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά ανώτερων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «θα ήταν μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Καν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Είπε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις του για τη δικαιοδοσία, να υποβάλει προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

Ακόμη κι αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης. Όμως η απειλή σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Νετανιάχου: Δεν πρόκειται να με σταματήσουν

Αντιδρούν οι Ισραηλινοί πολιτικοί αξιωματούχοι αφού ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είπε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. 

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «σκάνδαλο» την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης γι' αυτόν και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Χαμάς», τόνισε και συμπλήρωσε: «Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Χαμάς – που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας – με τους στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο;».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Νετανιάχου είπε ότι το «παράλογο ένταλμα στρέφεται εναντίον ολόκληρου του κράτους του Ισραήλ».

«Στρέφεται εναντίον των στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού, οι οποίοι πολεμούν με υπέρτατο ηρωισμό εναντίον των ποταπών δολοφόνων της Χαμάς», λέει.

Ο Νετανιάχου είπε ότι απορρίπτει «με αηδία» την κίνηση του Χαν, ως «απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και παράδειγμα «νέου αντισημιτισμού που έχει μετακομίσει από τις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων στη Χάγη».

«Δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε εμένα ούτε εμάς», είπε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

 

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτηρίζει «εξωφρενική» την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι «δείχνει τον βαθμό στον οποίο το διεθνές δικαστικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση».

«Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα μονομερές πολιτικό βήμα που ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο», γράφει στο X, «και παραβιάζει όλους τους βασικούς κανόνες του δικαστηρίου»

Ο ίδιος αποκαλεί «εξωφρενικές» οποιεσδήποτε προσπάθειες να παραλληλιστούν οι ηγέτες της Χαμάς και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποιος ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο και ποιος βίασε, έσφαξε, έκαψε και απήγαγε αθώους πολίτες και οικογένειες», δεσμεύεται, προσθέτοντας ότι αναμένει «όλοι οι ηγέτες στον ελεύθερο κόσμο να καταδικάσουν απερίφραστα αυτή την κίνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ μίλησε για έγκλημα ιστορικών διαστάσεων, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο στις μάχες στη Γάζα.

«Το Κράτος του Ισραήλ διεξάγει έναν από τους πιο δίκαιους πολέμους που διεξήχθησαν στη σύγχρονη ιστορία, μετά την καταδικαστέα σφαγή της τρομοκρατικής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε.

«Από τη μια, έχουμε μια δημοκρατική χώρα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τον τρόμο και από την άλλη, τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο Γκαντς.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι «η αβάσιμη συκοφαντία του Καρίμ Χαν κατά του Ισραήλ έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή στις νομικές του ενέργειες κατά της μόνης δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή».

«Η συκοφαντία δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιτύχει όλους τους δίκαιους πολεμικούς στόχους του», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «δεν θα δεχτεί σύγκριση με τη Χαμάς», δεδομένου ότι το ένταλμα του ΔΠΔ αφορά και τους ηγέτες της οργάνωσης.

«Δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του Σινουάρ και του Ντεΐφ. Δεν υπάρχει τέτοια σύγκριση, είναι αδιανόητη και ασυγχώρητη», λέει.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ζήτησε επίσης εντάλματα εναντίον τριών ηγετών της Χαμάς -του Γιαχία Σινουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Ισμαήλ Χανίγιε.

«Περιμένω από την αμερικανική διοίκηση να καταδικάσει τα εντάλματα σύλληψης. Πιστεύω ότι θα μας στηρίξουν», είπε ο Λαπίντ.

Ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου στηλίτευσαν επίσης την «αντισημιτική» απόφαση του ΔΠΔ να καταδιωχθούν οι Ισραηλινοί για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Οι Μπεζαλέλ Σμοτρίχ και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγορούν τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για αντισημιτισμό.

«Από την εποχή των ναζί είχαμε να δούμε τέτοια επίδειξη υποκρισίας και μίσους για τους Εβραίους, σαν αυτή που επιδεικνύει το δικαστήριο της Χάγης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Σμοτρίχ. «Και οι ναζί για ηθική μιλούσαν...»

«Τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ είναι εντάλματα σύλληψης για όλους μας».

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας πρέπει να αγνοήσουν τον αντισημιτικό εισαγγελέα και να εντείνουν την επίθεση κατά της Χαμάς, μέχρι να εξολοθρευτούν πλήρως», είπε από την πλευρά του ο Μπεν-Γκβιρ.

Χαμάς: Εξισώνουν τον θύτη με το θύμα

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε στο Reuters ότι το ένταλμα σύλληψης εναντίον τριών ηγετών της οργάνωσης «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», προσθέτοντας ότι έτσι ενθαρρύνεται το Ισραήλ να συνεχίσει τον «εξοντωτικό πόλεμο». Αυτό αναφέρει και ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η Χαμάς υπογράμμισε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».

Ζητά επίσης την ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν κατά ηγετών της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δήλωσε ότι το αίτημα του ΔΠΔ για σύλληψη ηγετών της Χαμάς αποτελεί «σύγχυση μεταξύ θύματος και θύτη».

«Το ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC, CNN, Τimes of Israel,AP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v