Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πόσο θα εκτοξευτούν οι δόσεις στεγαστικών δανείων

Περίπου 30 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με μηνιαίες δόσεις που θα ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημά τους, αν τα επιτόκια αγγίξουν το 5%. Καθίζηση στις αξίες των ακινήτων.

Βρετανία: Πόσο θα εκτοξευτούν οι δόσεις στεγαστικών δανείων

Εκατομμύρια νοικοκυριά θα υποφέρουν εάν τα επιτόκια στη Βρετανία φτάσουν το 5%, προειδοποιεί η δεξαμενή σκέψης NIESR (Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών). Όπως εξηγεί:

Οι αποπληρωμές στεγαστικών δανείων με μεταβλητό επιτόκιο έχει οριστεί να διπλασιαστούν εάν το τραπεζικό επιτόκιο φτάσει στο 5%, επηρεάζοντας έως και 2,5 εκατ. νοικοκυριά. Κατά μέσο όρο, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από 500 σε πάνω από 1.000 λίρες.

Με άλλα λόγια, γράφει ο Guardian, περίπου 30 χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με μηνιαίες δόσεις που θα ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημά τους.

Ο Max Mosley, οικονομολόγος του NIESR, σχολιάζει: «Οι πιο ευάλωτοι στις αυξήσεις επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να δουν το πραγματικό τους εισόδημα να αποδεκατίζεται εάν τα επιτόκια ξεπεράσουν το 5%. Αυτό το σοκ στις αποπληρωμές, σε συνδυασμό με μια δεκαετία στάσιμων πραγματικών εισοδημάτων, τον αντίκτυπο του Covid-19, τον πληθωρισμό και την κρίση κόστους ζωής, παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο βιοτικό επίπεδο της χώρας».

Παράλληλα, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους στεγαστικών δανείων στη Βρετανία προειδοποίησε ότι οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων και η οικονομική αβεβαιότητα πλήττουν την αγορά.

Το portal Zoopla, που εξειδικεύεται στα ακίνητα, προέβλεψε πτώση των αξιών έως 5% το επόμενο έτος, ενώ η Lloyds Banking Group στο βασικό της σενάριο για το 2023 βλέπει πλέον τις αξίες των κατοικιών να μειώνονται κατά 7,9%. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για κατακρήμνιση τιμών έως 18%.



Ο Chris Rhodes, οικονομικός διευθυντής της Nationwide Building Society, έκανε λόγο για δυνητική πτώση στο ακραίο 30%, «με σταθμισμένο μέσο όρο 8% έως 10%».

Η μέση αξία ενός σπιτιού μειώθηκε 0,9% τον Οκτώβριο στη Βρετανία, στις 268.282 λίρες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας, μεταδίδει το Bloomberg. Οι τιμές είχαν φτάσει σε υψηλό ρεκόρ νωρίτερα μέσα στο έτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v