Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα στοχευμένα μέτρα στήριξης το Eurogroup

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τόνισε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Επιμένει στα στοχευμένα μέτρα στήριξης το Eurogroup

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αλλά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό παρά το ισχυρό σοκ από την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ η αγορά εργασίας έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι εκτός από τη νομισματική πολιτική σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών διαδραματίζει και η δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την ανάγκη επίτευξης της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στην αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο κ. Ντόναχιου σημείωσε ακόμα ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε από την πλευρά του ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα ώστε να ωφελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Τζεντιλόνι παραδέχτηκε ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί τον χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, υποστήριξε ότι είναι ακόμα νωρίς να υιοθετηθούν νέα πανευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιτότητα η πλήρης χρήση των υφιστάμενων κοινών πόρων. 

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v