Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρονται οι Ρώσοι από τη Χερσώνα

Μια ακόμα ήττα για το ρωσικό στρατό που υποχωρεί από τη δυτική όχθη του Ντνίπρο. «Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας», δηλώνει ο στρατηγός Σουροβίκιν.

Αποσύρονται οι Ρώσοι από τη Χερσώνα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου (φωτ.) διέταξε σήμερα τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων κοντά στη νότια πόλη Χερσώνα.

Η ανακοίνωση σηματοδότησε μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο, που τώρα πλησιάζει στο τέλος του ένατου μήνα της. Και αυτό γιατί η Χερσώνα ήταν η μόνη πρωτεύουσα Περιφέρειας που είχαν καταφέρει να καταλάβουν. Η δε περιοχή είχε ανακηρυχθεί Ρωσική από τον Πούτιν. 

Μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων, είπε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να υποστηριχθούν τα στρατεύματα στην Χερσώνα. Δήλωσε ότι πρότεινε να περάσουν οι Ρώσοι σε αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Της απόφασης προηγήθηκαν εβδομάδες προέλασης της Ουκρανίας προς την πόλη και αγώνας της Ρωσίας για τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 100.000 κατοίκων.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να τους κρατούμε στα δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», είπε ο Σουροβίκιν.

Επιφυλακτικό το Κίεβο

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα, δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντόλιακ, σημειώνοντας ότι παραμένουν κάποιες ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. 

"Δεν δίνουμε βάση στις ρωσικές ανακοινώσεις, οι λέξεις και οι πράξεις διαφέρουν", δήλωσε. 

«Οσο η ουκρανική σημαία δεν βρίσκεται πάνω απο την πόλη της Χερσώνας δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση», συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v