Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχωρεί η Binance από τη διάσωση του ανταλλακτηρίου FTX

Ελεύθερη πτώση στις τιμές των crypto. Χάλασε εντός 24ωρων το ντιλ για τη διάσωση του ανταλλακτηρίου του Sam Bankman-Fried που πλέον... δεν είναι δισεκατομμυριούχος. Πώς εξηγεί την κίνηση ο Changpeng Zhao.

Αποχωρεί η Binance από τη διάσωση του ανταλλακτηρίου FTX

Ο Changpeng "CZ" Zhao αποχώρησε από το σχέδιο για τη διάσωση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried λίγα 24ωρα αφότου ανακοίνωσε το σχέδιο εξαγοράς του. Στην ανακοίνωση της είδησης τα κρυπτονομίσματα πραγματοποιούν ελεύθερη πτώση. Το Bitcoin χάνει 13% και υποχωρεί κάτω από τις 13.000 δολάρια, ενώ το Ether βουτά κατά 30% και κινείται κάτω από τα 1.000 δολάρια.

«Η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε», ανέφερε η Binance σε μια δήλωση.

Εκπρόσωπος του FTX αρνήθηκε να σχολιάσει.

Έγινε προφανές σε λίγες ώρες ότι η διάσωση του FTX θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την Binance. Τα στελέχη της βρέθηκαν να κοιτούν επίμονα μια οικονομική μαύρη τρύπα -ένα χάσμα μεταξύ υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων στην FTX που είναι πιθανώς πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κυκλώνουν το FTX, διερευνώντας εάν η εταιρεία χειριζόταν σωστά τα κεφάλαια των πελατών, καθώς και τη σχέση της με άλλα τμήματα της αυτοκρατορίας του Bankman-Fried, συμπεριλαμβανομένου του οίκου συναλλαγών Alameda Research, ανέφερε το Bloomberg News.

Ο ίδιος ο Zhao παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε «master plan» για να αναλάβει την FTX. «Ως αποτέλεσμα του due diligence, καθώς και των τελευταίων ειδήσεων σχετικά με κακοδιαχείριση κεφαλαίων πελατών και υποτιθέμενες έρευνες αρχών των ΗΠΑ, αποφασίσαμε ότι δεν θα επιδιώξουμε την πιθανή εξαγορά του FTX.com», ανέφερε η Binance στη δήλωσή της.

Για τους επενδυτές των crypto, το διακύβευμα είναι υψηλό για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η πτώση του Bankman-Fried, του κάποτε «γκουρού» του κλάδου, δημιούργησε αμφιβολίες για το ποια ιδρύματα είναι ασφαλή στην ακόμη χαλαρά ρυθμιζόμενη αγορά.

Ενώ ο Bankman-Fried δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, ο Zhao παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στα crypto με περιουσία που υπολογίζεται στα 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι όμως άτρωτος στην πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων: η καθαρή του περιουσία ήταν 97 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v