Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Mουντιάλ ευκαιρία για... χρυσά σορταρίσματα σε μετοχές

Μια πρόταση για επενδύσεις με βάση τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων που Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι δείχνουν τα ιστορικά δεδομένα.

To Mουντιάλ ευκαιρία για... χρυσά σορταρίσματα σε μετοχές

Οι επενδυτές μετοχών μπορούν να βγάλουν χρήματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Ένας τρόπος είναι να προβλέψουν σωστά αναπάντεχες ήττες μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών ομάδων και να σορτάρουν έγκαιρα μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης αυτών των χωρών. 

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη φάση των νοκ-άουτ, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου. Yπάρχει πλήθος μετοχών για να διαλέξει κανείς, καθώς στη φετινή διοργάνωση παίζουν η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για τον αντίκτυπο των αθλητικών γεγονότων στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι Βραζιλιάνοι παθαίνουν περισσότερες καρδιακές προσβολές όταν παίζει η εθνική τους ομάδα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από καρδιακές προσβολές αυξήθηκαν 25% μετά την ήττα της Αγγλίας από την Αργεντινή στα πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ενώ οι αυτοκτονίες εργένηδων αντρών στο Κεμπέκ πραγματοποιούν άλμα αν αποκλειστεί νωρίς η εθνική ομάδα χόκεϊ από το Στάνλει Καπ. 

Ομοίως, η ψυχική διάθεση επηρεάζει την πορεία των αγορών. 

Οι χαμένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με άρθρο στο Journal of Finance. H επιπλέον μηνιαία απόδοση μετά από ήττα είναι μεγαλύτερη από 7% και πιο ισχυρή για τις δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες και τις μικρότερες μετοχές, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Στις μικρότερες εταιρείες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο οι επενδυτές λιανικής και οι ντόπιοι. 

Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο κέρδους από ένα ποντάρισμα σε μια ποδοσφαιρική νίκη. 

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των ποδοσφαιρικών συλλόγων τείνουν να αντιδρούν πολύ πιο έντονα σε αναπάντεχα αποτελέσματα, σύμφωνα με άρθρο στο Journal of Sports Economic. Ενώ η έρευνα εξετάζει τοπικούς και όχι διεθνείς αγώνες, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι η ίδια λογική θα ισχύει και για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι λογικό ο αντίκτυπος μιας αναπάντεχης ήττας να είναι μεγαλύτερος από αυτόν μιας αναμενόμενης ήττας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v