Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη άνοδος 8 μηνών για τον τζίρο στο αμερικανικό λιανεμπόριο

Εκπληξη από το άλμα των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο. Οι μεγάλες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η ισχυρή άνοδος στους μισθούς έχουν βοηθήσει τους καταναλωτές. Η στήριξη ωστόσο θα εξασθενίσει του χρόνου.

Η μεγαλύτερη άνοδος 8 μηνών για τον τζίρο στο αμερικανικό λιανεμπόριο

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ενισχυμένες από τις αγορές αυτοκινήτων και μιας σειράς άλλων αγαθών, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στήριξη της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Ηταν η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων οκτώ μηνών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 1,0%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από πτώση 0,1% έως άλμα 2,0%. Σε ετήσια βάση, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 8,3%. Οι λιανικές πωλήσεις είναι κυρίως αγαθά και δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό.

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν επίσης από τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης, οι οποίες αύξησαν τις εισπράξεις στα πρατήρια καυσίμων. Οι εφάπαξ επιστροφές φόρων στην Καλιφόρνια, όπου ορισμένα νοικοκυριά έλαβαν έως και 1.050 δολάρια σε επιταγές τόνωσης, βοήθησαν επίσης στη στήριξη των πωλήσεων. Επιπλέον, η Amazon πραγματοποίησε μια δεύτερη προσφορά Prime Day τον Οκτώβριο.

Οι τεράστιες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και η ισχυρή άνοδος στους μισθούς εν μέσω μιας σφιχτής αγοράς εργασίας έχουν γενικά βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές και το κόστος δανεισμού.

Αυτή η στήριξη αναμένεται να εξασθενίσει το επόμενο έτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική περιορίζει τη συνολική ζήτηση, επιβαρύνοντας την αγορά εργασίας και την οικονομία. Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος πιστεύεται ότι έχουν ήδη εξαντλήσει τις οικονομίες τους από την πανδημία.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μηνιαίως 0,7% τον περασμένο μήνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v