Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις μισθών και εφάπαξ ενίσχυση σε Γερμανούς εργαζόμενους

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, με 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους, πέτυχε συμφωνία με τους εργοδότες για αυξήσεις στους μισθούς αλλά και εφάπαξ επίδομα την επόμενη διετία.

Αυξήσεις μισθών και εφάπαξ ενίσχυση σε Γερμανούς εργαζόμενους

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας ανακοίνωσε πρόοδο στις συζητήσεις για τις αμοιβές 3,9 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, του μετάλλου και του ηλεκτρισμού, αποτρέποντας την απειλή περισσότερων απεργιών και αποζημιώνοντας εν μέρει τους εργαζόμενους για τον πληθωρισμό.

Η IG Metall ανακοίνωσε ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα τους δώσει 5,2% αύξηση μισθών το επόμενο έτος, ακολουθούμενη από αύξηση μισθού 3,3% τον Μάιο του 2024. Θα λάβουν εφάπαξ πληρωμές 1.500 ευρώ σε καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια.

Η συμφωνία υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά συνδικάτα γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά στις απαιτήσεις τους για μισθούς που συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ στην ευρωζώνη του 10,6% το έτος έως τον Οκτώβριο, σημειώνουν οι Financial Times.

Η συμφωνία είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση για άλλες σε ολόκληρη τη χώρα. Η αρχική προσφορά από τους εργοδότες ήταν να δοθεί στους εργαζόμενους μόνο μια εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ σε 30 μήνες.

«Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα πολύ περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους -και μόνιμα», δήλωσε ο Jörg Hofmann, πρόεδρος της IG Metall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v