Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Θα ζήσουμε τυραννία και χάος αν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία

Τον «άξονα του κακού» Ρωσίας-Κίνας, που σήμερα λέγεται άξονας του αυταρχισμού, περιέγραψε ο Λόιντ Οστιν. Οι κεντρικοί και περιφερειακοί κίνδυνοι, το -κατά ΗΠΑ- διακύβευμα του πολέμου και η «σπείρα πυρηνικής διασποράς».

Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Θα ζήσουμε τυραννία και χάος αν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία

Η Κίνα και η Ρωσία θέλουν έναν κόσμο όπου θα χρησιμοποιείται η ισχύς για την επίλυση των διαφορών, προειδοποίησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δεσμευόμενος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Διεθνές Δίκαιο.

«Το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα, επιδιώκουν έναν κόσμο όπου η ισχύς επιβάλλει την θέλησή της, όπου οι διαφορές επιλύονται διά της ισχύος και όπου οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να πνίξουν τη φλόγα της ελευθερίας», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου κατά την ομιλία του στον Καναδά, στο Διεθνές Φόρουμ του Χάλιφαξ για την Ασφάλεια.

Ο πόλεμος της Μόσχας κατά του Κιέβου «ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», είπε αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκεί η Κίνα στη ζώνη αυτή. «Στον πόλεμο υπάρχουν πάντα κανόνες. Κι αν μια μεγάλη δύναμη μπορεί να παραβιάσει αυτούς του κανόνες, ενθαρρύνει τους άλλους να αψηφήσουν το Διεθνές Δίκαιο και του διεθνείς κανόνες», είπε παραλληλίζοντας την Κίνα με τη Ρωσία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτούς τους κανόνες - και ιδιαίτερα την θεμελιώδη αρχή της ασυλίας των αμάχων», τόνισε ο Λόιντ Οστιν.

Οι προσπάθειες της Μόσχας να εξασφαλίσει την υποστήριξη χωρών όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δημιουργούν νέα ζητήματα ασφαλείας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τόνισε.

«Η Ρωσία στράφηκε προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για να στηριχτεί στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, ειδικότερα χρησιμοποιώντας ιρανικά drones για να σκοτώνει Ουκρανούς».

Αν δεν βοηθηθεί η Ουκρανία να διασφαλίσει το μέλλον της, αυτό θα οδηγήσει σ' έναν κόσμο τυραννίας και χάους. «Η εισβολή της Ρωσίας προσφέρει την εικόνα ενός κόσμου όπου θα κυριαρχεί η τυραννία και το χάος, στον οποίο κανείς από μας δεν θα ήθελε να ζήσει», προειδοποίησε ο Λόιντ Οστιν περιγράφοντας ποιο είναι το διακύβευμα αυτού του πολέμου για τη διεθνή κοινότητα.

Κατά την πλέον ισχυρή και απερίφραστη τοποθέτησή του από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς των πυρηνικών όπλων.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες φίλοι του Πούτιν παρακολουθούν. Και μπορεί να συμπεράνουν ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τους δώσει "άδεια κυνηγιού". Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη σπείρα πυρηνικής διασποράς», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v