Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εργαστήριο drones» η Συρία

Ο πολυετής εμφύλιος στη χώρα έδωσε ώθηση στο νέο όπλο του αέρα. Ποιοι, πώς και πόσο το έχουν χρησιμοποιήσει στη Μέση Ανατολή. Αποκορύφωμα των μη επανδρωμένων καμικάζι το ουκρανικό πεδίο. Τι δείχνει έκθεση ολλανδικής ΜΚΟ.

«Εργαστήριο drones» η Συρία

Η Συρία αποτέλεσε «εργαστήριο drones» για τα εμπόλεμα μέρη της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε έκθεση της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την ειρήνη PAX.

Τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ανέφερε η PAX σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και το συριακό καθεστώς έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Η Συρία έγινε ένα εργαστήριο drones. Χώρες και μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς νέους τύπους drones», υπογραμμίζει η PAX.

«Την τελευταία δεκαετία, βελτιωμένα drones στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν δείξει επανειλημμένα πώς οι στρατιωτικοί φορείς [...] έχουν εξελίξει τις γνώσεις τους» σ' αυτό τον τομέα, προσθέτει η έκθεση.

Ιρανικά, ρωσικά και αμερικανικά drones καμικάζι που χρησιμοποιούνται στη Συρία έχουν αναπτυχθεί «σε μεγαλύτερη κλίμακα» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από το 2016, η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που τη βοήθησαν να καταλάβει μια ευρεία ζώνη μεθοριακών εδαφών.

Περισσότερες από 60 επιθέσεις τουρκικών drones έπληξαν περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2, που αναπτύχθηκε στη Συρία, έχει γίνει «το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», τόνισε η PAX for Peace.

Ο πόλεμος έχει αποδειχθεί «το απόλυτο εργαστήριο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)» για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αξιολογεί drones εταίρων της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά drones και όπλα.

Η επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος ήταν κρίσιμη, καθώς η Δαμασκός έχανε τεράστιες εκτάσεις εδαφών.

«Η Ρωσία […] επηρέασε σημαντικά την πορεία του πολέμου χάρη στα drones», σύμφωνα με την PAX.

Το Ιράν προμήθευσε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συμμαχικές ιρακινές πολιτοφυλακές και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε ήδη προηγμένες ικανότητες, αλλά εδραίωσε την εμπειρία της πολεμώντας μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία, ανέφερε η έκθεση.

Έξι τύποι ιρανικών drones έχει επίσης «αναφερθεί ότι βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος», διευκρινίζει η ΜΚΟ.

Παράλληλα, τζιχαντιστές, που ανήκουν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ή η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έχουν μετατρέψει για στρατιωτική χρήση πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v