Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: «Κόντρα» κεντρικής τράπεζας-Μελόνι για πληρωμές με μετρητά

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι να αυξήσει τα όρια για τις νόμιμες συναλλαγές θα ενισχύσει τη μαύρη οικονομία και τη φοροδιαφυγή, προειδοποίησε η Τράπεζα της Ιταλίας.

Ιταλία: «Κόντρα» κεντρικής τράπεζας-Μελόνι για πληρωμές με μετρητά

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει το ανώτατο όριο για τις νόμιμες συναλλαγές σε μετρητά και να αποθαρρύνει τις ψηφιακές πληρωμές θα ενισχύσει τη μαύρη οικονομία σε μια χώρα που ήδη παλεύει με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ο Φαμπρίτσιο Μπαλασόνε, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής έρευνας της Τράπεζας της Ιταλίας, είπε ότι τα ανώτατα όρια σε μετρητά ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η μεγαλύτερη χρήση μετρητών θα ενίσχυε τη μαύρη αγορά.

Ο νέος συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, πρότεινε την αύξηση του νομικού ορίου για τις συναλλαγές σε μετρητά από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 προτείνει επίσης να επιτρέπεται στους εμπόρους να αρνούνται ψηφιακές πληρωμές για συναλλαγές αξίας μικρότερης των 60 ευρώ.

«Τα υψηλότερα ταμειακά όρια ευνοούν τη μαύρη οικονομία», είπε ο Μπαλασόνε στο κοινοβούλιο. «Οι περιορισμοί στη χρήση μετρητών αποτελούν εμπόδιο σε διάφορες μορφές εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής» τόνισε σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Μελόνι αρνήθηκε την Κυριακή ότι τα υψηλότερα ανώτατα όρια για συναλλαγές με μετρητά ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και υποστήριξε αντίθετα ότι τα χαμηλότερα ανώτατα όρια ενθαρρύνουν τις παράνομες συναλλαγές. «Είναι λάθος να δηλώνουμε ότι η ικανότητα χρήσης μετρητών ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή», είπε στο Facebook την Κυριακή. «Ένα άτομο που θέλει να φοροαποφύγει, φοροαποφεύγει ούτως ή άλλως».

Ωστόσο, η Μελόνι αναγνώρισε ότι το σχέδιό της να απαλλάξει τους εμπόρους από την αποδοχή ψηφιακών πληρωμών κάτω των 60 ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ζήτησαν από την Ιταλία να ενθαρρύνει τις ψηφιακές πληρωμές ως μέρος του ιταλικού σχεδίου των $200 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v