Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεγαλύτερο fund στον κόσμο γίνεται contrarian

Δεν θα βγουν αποδόσεις αν δεν παίξεις ενάντια στην αγορά εξηγεί ο επικεφαλής του νορβηγικού Sovereign Fund του 1,3 τρισ. δολαρίων. Παρουσίασε νέο τριετή στρατηγική.

To μεγαλύτερο fund στον κόσμο γίνεται contrarian

Ο Νικολάι Τάνγκεν, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας, θέλει οι traders του να στοιχηματίσουν κόντρα στην αγορά.

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, με περίπου το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών, παρουσίασε την Πέμπτη τριετές σχέδιο για τον περιορισμό των ζημιών που έχουν συσσωρευτεί το ταραγμένο 2022, εν μέσω πιέσεων από την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Το επενδυτικό ταμείο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αναμένει αποδόσεις πολύ μικρότερες από αυτές που έχει συνηθίσει.

Ο Τάνγκεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επισημάνει στους συμπατριώτες του να προετοιμαστούν για «πολύ χαμηλές αποδόσεις», τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι «οι υπερβάλλουσες αποδόσεις (excess)  είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Σε συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη, ο Τάνγκεν υπογράμμισε ότι το κλειδί για να ξεπεράσει το ταμείο τη μέση απόδοση θα είναι «να γίνει πιο μακροπρόθεσμο, πιο contrarian και πιο επικεντρωμένο στην αρνητική επιλογή». Αυτό σημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν θέλουμε να έχουμε», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το επενδυτικό ταμείο με έδρα το Όσλο έχει προειδοποιήσει για παρατεταμένη ύφεση στις αγορές μετά την επίτευξη μέσης απόδοσης 6% κατά τα 25 χρόνια της ύπαρξής του. Κατέγραψε απώλειες 4,4% το τρίτο τρίμηνο, που ισοδυναμεί με περίπου 43 δισ. δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το fund είναι σε μεγάλο βαθμό οπαδός των επενδύσεων σε δείκτες.

Σε έναν «ασταθή κόσμο, πρέπει να είστε πιο μακροπρόθεσμοι και να είστε πιο contrarian», είπε ο Τάνγκεν. Αυτό συμβαίνει «γιατί θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες όταν μπορείτε να κάνετε το αντίθετο από όλους τους άλλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v