Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν το QT

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 2,5% τον Φεβρουάριο, ενώ η ποσοτική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας είναι πιθανό να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν το QT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμη, στον αγώνα της με τον πρωτοφανή πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα, προβλέπουν οικονομολόγοι.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ίδια αύξηση θα γίνει και στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Προβλέπουν επίσης η ΕΚΤ να αρχίσει να ξεφορτώνει τρισεκατομμύρια ευρώ από αγορές ομολόγων της εποχής της κρίσης κάποια στιγμή το επόμενο τρίμηνο.

Περισσότεροι από εννέα στους 10 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι το QT θα συμβεί, επιτρέποντας στα ομόλογα να ωριμάσουν, αντί να πωληθούν.

«Η πίεση του πληθωρισμού θα παραμείνει, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε η Ulrike Kastens, οικονομολόγος της DWS International GmbH. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να πείσει την αγορά ότι θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό με αξιόπιστο τρόπο».

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι οι τιμές της ευρωζώνης θα ενισχυθούν κατά 6,1% το 2023 και 2,2% το 2024. Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πριν συνεχίσει αργά σε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v