Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας

Η βουτιά συμβαίνει τόσο γρήγορα που οι μειώσεις των τιμών κατοικιών θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την πτώση του 20%, που αναμενόταν από τους αναλυτές. Χτύπημα από πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια.

Ελεύθερη πτώση στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το υψηλό κόστος δανεισμού έχουν οδηγήσει τις τιμές των κατοικιών σε μια απότομη πτωτική τροχιά σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα από τα μέρη όπου αυτή η τάση εμφανίζεται πιο γρήγορα είναι η Σουηδία.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από μια μακροχρόνια έκρηξη ακινήτων που τροφοδοτήθηκε από φθηνά δάνεια και έλλειψη κατοικιών, η μεγαλύτερη οικονομία της σκανδιναβικής περιοχής βρίσκεται τώρα εν μέσω μιας απότομης συρρίκνωσης της αγοράς κατοικίας, που απειλεί να βαθύνει μια διαφαινόμενη οικονομική ύφεση.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν χάσει έως και 12% από το ανώτατο σημείο τους νωρίτερα φέτος, προσαρμοσμένες σε εποχικές διακυμάνσεις ή έως και 15% σε ονομαστικούς όρους. Η βουτιά συμβαίνει τόσο γρήγορα, που οι μειώσεις στον πραγματικό κόσμο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την πτώση του 20%, που αναμενόταν από τους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v