Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «τρόικα» θέτει υπό επιτήρηση την Κίνα

Ιαπωνία και Ολλανδία συντάσσονται με τις ΗΠΑ στον περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας μικροτσίπ στο Πεκίνο. Οι τρεις χώρες είναι οι κορυφαίες παγκοσμίως σε μηχανήματα και τεχνογνωσία. Ποιες εταιρείες κόβουν δεσμούς με την Κίνα.

Τεχνολογική «τρόικα» θέτει υπό επιτήρηση την Κίνα

Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται Ιαπωνία και Ολλανδία με στόχο να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας για την κατασκευή τσιπ στην Κίνα, καταφέροντας πλήγμα στις τεχνολογικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, σύμφωνα με το Blοomberg.

Οι δύο χώρες προτίθενται να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες ότι θα υιοθετήσουν τουλάχιστον ορισμένα από τα σαρωτικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο για να περιορίσουν την πώληση προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι τα μέτρα έχουν στόχο να αποτρέψουν την απόκτηση προηγμένων ημιαγωγών από τον κινεζικό στρατό.

Η συμμαχία τριών χωρών θα μπορούσε να επιφέρει σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Κίνας από την αγορά εξοπλισμού για την κατασκευή τσιπ τελευταίας τεχνολογίας. Οι κανόνες των ΗΠΑ περιόρισαν τις προμήθειες από τις αμερικανικές εταιρείες Applied Materials, Lam Research και KLA. Η ιαπωνική Tokyo Electron και η ολλανδική ASML αποτελούν τους άλλους δύο σημαντικούς προμηθευτές που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να καταστήσουν αποτελεσματικές τις κυρώσεις τους έναντι του Πεκίνου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Κίνα να μπορέσει να δημιουργήσει δική της βιομηχανία αιχμής», είπε η Στέισι Ράσγκον, αναλύτρια της Sanford C. Bernstein

Στην Ιαπωνία έπρεπε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις εταιρειών που δεν ήθελαν να χάσουν τις πωλήσεις τους στην Κίνα, είπε μια πηγή. Δευτερεύοντες παίκτες στην εν λόγω αγορά είναι η Nikon και η Canon.

Οι τρεις χώρες είναι οι κορυφαίες πηγές στον κόσμο για μηχανήματα και τεχνογνωσία που απαιτείται για την κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών.

Στα τέλη Νοεμβρίου βρέθηκαν επί τούτου στην Ολλανδία ο ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Tarun Chhabra και ο υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Alan Estevez, ενώ η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo είχε αντίστοιχες συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου Yasutoshi Nishimura την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την κίνηση αυτή, Ολλανδοί και Ιάπωνες ουσιαστικά συστηματοποιούν και επεκτείνουν υπάρχοντα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v