Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική Κομισιόν-Μελόνι για τις ψηφιακές πληρωμές

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι ότι τα σχέδια της για τον περιορισμό των ψηφιακών πληρωμόυν υπονομεύουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Μετωπική Κομισιόν-Μελόνι για τις ψηφιακές πληρωμές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να μην εφαρμόσει τa σχέδια για την προώθηση της χρήσης μετρητών, τα οποία οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ότι αντιβαίνουν στη δέσμευση της Ρώμης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, θέλει να άρει το νόμιμο ανώτατο όριο για τις συναλλαγές σε μετρητά στα 5.000 ευρώ, αντιστρέφοντας τη δέσμευση των προηγούμενων ιταλικών κυβερνήσεων να μειώσουν το όριο από το τρέχον επίπεδο των 2.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. 

Η Μελόνι θέλει επίσης να παραχωρήσει στους εμπόρους το δικαίωμα να μη δέχονται ψηφιακές πληρωμές για συναλλαγές κάτω των 60 ευρώ.

Ωστόσο, στην αξιολόγησή της για τα σχέδια προϋπολογισμού της Ιταλίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι τα μέτρα για την ενθάρρυνση της χρήσης μετρητών παραβιάζουν τις οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές. Αν η κυβέρνηση της Μελόνι ακολουθήσει τα σχέδια, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι τούτο θα συνιστά παραβίαση προηγούμενων μέτρων που έλαβε η Ρώμη για τη μείωση της φοροδιαφυγής, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Επιτροπή είπε ότι τα μέτρα «δεν συνάδουν» με τις προηγούμενες συμβουλές προς την Ιταλία για «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. . . με την ενίσχυση της υποχρεωτικής χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v