Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιλ Γκέιτς: Τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σ' έναν χειρότερο κόσμο

Ζοφερές προβλέψεις από τον φιλάνθρωπο επενδυτή, αν δεν κάνουμε «πράσινη επανάσταση». Η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι πρόβλημα «πιο βαθύ και από τις τσέπες μου».

Μπιλ Γκέιτς: Τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σ έναν χειρότερο κόσμο

παππούς Μπιλ Γκέιτς «βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια εδώ και λίγο καιρό», ομολογεί ο ίδιος, καθώς η 26χρονη κόρη του, Τζένιφερ, και ο σύζυγός της Νάγιελ Νάσαρ του ανακοίνωσαν ότι περιμένουν μωρό. Και αφού «έλιωσε» μόλις το έμαθε, συνειδητοποίησε πως... «Όταν σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο θα γεννηθεί το εγγόνι μου, εμπνέομαι περισσότερο από ποτέ για να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια όλων να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ευτυχήσουν».

Ο 67χρονος φιλάνθρωπος, που έγινε δισεκατομμυριούχος αφού ίδρυσε και διηύθυνε τη Microsoft, τη δεκαετία του 1970, υλοποιεί το κοινωνικό του έργο μέσω του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Γκέιτς, που μεταξύ άλλων βοηθά τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες παγκόσμιας φτώχειας να προστατευτούν έναντι ασθενειών και να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το Ίδρυμα, αλλά και η επενδυτική του εταιρεία Breakthrough Energy Ventures ασκούν επίσης έργο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Μπορώ να συνοψίσω τη λύση για την κλιματική αλλαγή σε δύο φράσεις: Πρέπει να εξαλείψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050», γράφει ο ίδιος. «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν ήδη περισσότερα δεινά και, αν δεν φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σ' έναν κόσμο δραματικά χειρότερο».

«Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι», συνεχίζει. «Πρέπει σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες να φέρουμε επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία - πώς φτιάχνουμε πράγματα, πώς κινούμαστε, παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, καταναλώνουμε τροφή, μένουμε ζεστοί ή δροσεροί».

Επενδυτική φιλανθρωπία

Δεν είναι όλο το έργο του Γκέιτς για το κλίμα φιλανθρωπικό. Η Breakthrough Energy Ventures χρηματοδοτεί εταιρείες που εργάζονται για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η οικοδόμηση κερδοσκοπικών εταιρειών για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επηρεάζει την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να δείχνει ως κάτι άβολο για κάποιον που έχει προσωπική περιουσία 103,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Forbes.

Αλλά ο Γκέιτς λέει ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες είναι πρόβλημα πολύ πιο βαθύ ακόμη και από τις τσέπες του.

«Η φιλανθρωπία από μόνη της δεν μπορεί να εξαλείψει τα αέρια του θερμοκηπίου. Μόνο οι αγορές και οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτύχουν ρυθμό και κλίμακα», είπε ο Γκέιτς. Εξάλλου, οποιαδήποτε κέρδη έχει από επενδύσεις της Breakthrough Energy θα επιστρέψουν στο έργο για το κλίμα ή στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, τόνισε σύμφωνα με το CNBC.

Επιπλέον, εάν οι εταιρείες που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αυτοσυντηρούνται, θα ενθαρρυνθούν κι άλλοι επενδυτές να δράσουν ομοίως, υπογραμμίζει.

«Οι εταιρείες πρέπει να είναι κερδοφόρες για να μπορούν να αναπτύσσονται και να αποδεικνύουν ότι υπάρχει αγορά για τα προϊόντα τους», γράφει ο Γκέιτς. «Το κίνητρο κέρδους θα προσελκύσει κι άλλους καινοτόμους, δημιουργώντας ανταγωνισμό που θα μειώσει τις τιμές των εφευρέσεων με μηδενικές εκπομπές».

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο, εξακολουθούν να αυξάνονται, επισημαίνει.

«Δυστυχώς, όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους, υπολειπόμαστε. Μεταξύ 2021 και 2022, οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν από 51 σε 52 δισ. τόνους ισοδύναμου άνθρακα», γράφει στο ιστολόγιό του.

Παρά το ζοφερό κλιματικό momentum, όμως, είναι αισιόδοξος για τις αυξανόμενες επενδύσεις σε τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα.

«Είμαστε πολύ πιο μακριά απ' ό,τι θα περίμενα πριν από μερικά χρόνια ώστε να πείσουμε τις εταιρείες να επενδύσουν στην πρωτοπορία του μηδενικού άνθρακα», γράφει.

Το δημόσιο χρήμα για την έρευνα και ανάπτυξη για το κλίμα έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, ενώ στις ΗΠΑ οι νόμοι που ψηφίστηκαν φέτος θα διαθέσουν 500 δισ. δολάρια για την απομάκρυνση της ενεργειακής υποδομής από πηγές που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, προσθέτει.

Ιδιωτικά κεφάλαια πηγαίνουν επίσης σε κλιματικές τεχνολογίες. Τα venture capitals έχουν «ρίξει» 70 δισ. δολάρια σε startups καθαρής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι προσδοκίες μεγαλώνουν. Όταν μάλιστα γίνεσαι παππούς, τελικά αποκτάς κίνητρα για να εργάζεσαι ακόμη περισσότερο για τους άλλους... 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v