ΗΠΑ: Πρόστιμο μαμούθ $3,7 δισ. στη Wells Fargo για εξαπάτηση πελατών

Ευρεία κακοδιαχείριση και παράνομες χρεώσεις έθεσαν σε κίνδυνο 16 εκατ. λογαριασμούς, ή κατ' άλλους ένα στα τρία αμερικανικά νοικοκυριά. Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν ενάντια στην «εταιρική υποτροπή».

ΗΠΑ: Πρόστιμο μαμούθ $3,7 δισ. στη Wells Fargo για εξαπάτηση πελατών

Το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ (CFPB) τιμωρεί τη Wells Fargo με τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβάλει ποτέ, χρεώνοντας 3,7 δισ. δολάρια προκειμένου να διευθετηθεί υπόθεση εκτεταμένης κακοδιαχείρισης δανείων αυτοκινήτων, στεγαστικών δανείων και τραπεζικών λογαριασμών, μεταδίδει το Reuters.

Η εποπτική αρχή όρισε στην τράπεζα την καταβολή 1,7 δισ. δολαρίων για αστική ευθύνη και άλλων 2 δισ. δολαρίων ως επανόρθωση σε περισσότερους από 16 εκατ. λογαριασμούς καταναλωτών που επηρεάστηκαν από τις παραβιάσεις, ανέφερε σε δήλωσή της.

Η τράπεζα χρέωνε παρανόμως προμήθειες και τόκους για δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικά δάνεια, είχε ανακτήσει αυτοκίνητα αδίκως, ενώ επέβαλλε παράνομα και αιφνιδιαστικά τέλη υπερανάληψης, μεταξύ άλλων, είπε η CFPB.

«Η Wells Fargo και οι παράνομες μέθοδοί της εκθέτουν το ένα τρίτο των αμερικανικών νοικοκυριών σε κίνδυνο ζημιών», δήλωσε ο διευθυντής της CFPB Ρόχιτ Τσόπρα σε δημοσιογράφους.

Οι ρυθμιστικές αρχές, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα εφαρμόσουν πρόσθετους περιορισμούς στην τράπεζα, πέρα από το ανώτατο όριο ενεργητικού 1,95 τρισ. δολ. που επέβαλε η Federal Reserve το 2018, για το οποίο ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα της εταιρείας.

Η Wells Fargo είπε ότι η διευθέτηση θα επιλύσει ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια, σημειώνοντας ότι από το 2020 έχει «επιταχύνει τις διορθωτικές ενέργειες και την αποκατάσταση».

«Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο μας για να μεταμορφώσουμε τις λειτουργικές πρακτικές στη Wells Fargo και να αφήσουμε αυτά τα ζητήματα πίσω μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Charlie Scharf.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται στην Wells Fargo είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που υπογραμμίζουν την πιο επιθετική στάση της CFPB υπό τη διακυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η αντιμετώπιση της εταιρικής υποτροπής έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα του Μπάιντεν. Πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σειρά από αλλαγές πολιτικής με στόχο τη βέλτιστη αποτροπή της επανάληψης ανάρμοστης συμπεριφοράς, γράφει το Reuters.

Οι δικαστικές διαφορές, η αποκατάσταση πελατών και τα ρυθμιστικά θέματα «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά πρόσθετα έξοδα τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε η Wells Fargo. Θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο στις 13 Ιανουαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v