Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προπολεμικά επίπεδα έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου

Επέστρεψε σε τιμές προ επίθεσης στην Ουκρανία το φυσικό αέριο. Οι τιμές μειώθηκαν 47% τον Δεκέμβριο καθώς ο καλός καιρός βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης.

Σε προπολεμικά επίπεδα έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ξεκίνησαν το νέο έτος με πτώση καθώς ο ήπιος καιρός περιόρισε τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες συνεχούς πτώσης.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδεικνύουν θερμοκρασίες πάνω από το συνηθισμένο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης.

Μετά από ένα χρόνο ακραίας αστάθειας -με το ενεργειακό κόστος να φτάνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία-, η αγορά ξεκινά το 2023 λιγότερο πιεσμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν περίπου κατά 47% τον Δεκέμβριο, καθώς η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των περιορισμένων ροών της Ρωσίας με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ηπιότερες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με μια τυπική επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης στο τέλος του έτους, μπορεί να βοηθήσουν την περιοχή να διατηρήσει σε καλά επίπεδα τα αποθέματα μέχρι το τέλος της σεζόν, εκτιμά το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα έπεσαν σήμερα 6,3% στα 71,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v