Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασκάρι: Η Fed δεν πρέπει να μειώσει πρόωρα τα επιτόκια

Θα είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τουλάχιστον στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, τόνισε ο αξιωματούχος της Fed.

Κασκάρι: Η Fed δεν πρέπει να μειώσει πρόωρα τα επιτόκια

Ο αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα ακόμα το 2023, παρόλο που ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αντιστροφής.

«Θα είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τουλάχιστον στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί» δήλωσε ο Κασκάρι σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Medium.com.

«Μας βλέπω να κάνουμε παύση στο 5,4%, αλλά όπου κι αν είναι αυτό το τελικό σημείο, δεν θα ξέρουμε αμέσως αν είναι αρκετά υψηλό ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% σε εύλογο χρονικό διάστημα» σημείωσε ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg. «Οποιοδήποτε σημάδι αργής προόδου που κρατά τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα δικαιολογεί, κατά την άποψή μου, αύξηση των επιτοκίων πολύ υψηλότερα».

Πέρυσι, η Fed αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο σε 4,3% στην τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν στη συνεδρίαση ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια στο 5,1% το 2023, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή τους.

O ίδιος επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πρόωρα. «Αυτό θα ήταν ένα λάθος που θα είχε κόστος, οπότε πρέπει να κινηθούμε να μειώσουμε τα επιτόκια μόνο όταν θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πραγματικά νικήσει τον πληθωρισμό» υπογράμμισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v