Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα υψηλά επιτόκια πιστωτικών καρτών «πνίγουν» τους Βρετανούς

Απ' τη μια το έριξαν στο πλαστικό (πιστωτικό) χρήμα για τα Χριστούγεννα οι Βρετανοί, καθώς οι αποταμιεύσεις κάνουν φτερά σε συνθήκες πληθωρισμού ρεκόρ, απ' την άλλη τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών πήραν για τα καλά την ανιούσα. Αλλά μπήκε το 2023 και ο... λογαριασμός έρχεται.

Τα υψηλά επιτόκια πιστωτικών καρτών «πνίγουν» τους Βρετανούς

Επιτόκια ρεκόρ βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι Βρετανοί που βγάζουν νέες πιστωτικές κάρτες, καθώς το μέσο ετήσιο ποσοστό για τα προϊόντα βρίσκεται τώρα στο 30,4%, σύμφωνα με τη Moneyfacts Group που συγκεντρώνει στοιχεία από το 2006. Το τέλος συνδρομής, μάλιστα, έχει εκτιναχθεί κατά 26% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, γράφει το Bloomberg.

Οι καταναλωτές στη Βρετανία βάζουν περισσότερα χρήματα στις πιστωτικές τους κάρτες, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ 40ετίας ροκανίζει τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πριν από τα Χριστούγεννα, μάλιστα, ξεχύθηκαν στις αγορές με κάρτες, ξοδεύοντας 1,2 δισ. λίρες τον Νοέμβριο, ποσό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι δαπάνες των διακοπών έχουν ανεβάσει τα κέρδη των λιανοπωλητών, καθώς οι αγορές μόνο για είδη μπακαλικής την περίοδο των εορτών ξεπέρασαν τα 12 δισ. λίρες.

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έσπασαν το φράγμα του 30% στη Βρετανία.

Το μεγάλο ύψος των δαπανών οφείλεται εν μέρει στον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος έχει συμβάλει στην όξυνση της κρίσης κόστους ζωής, που αναμένεται να επιβαρύνει τη μέση οικογένεια κατά 2.100 λίρες.

Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, οι πάροχοι πιστωτικών καρτών έχουν κάνει λιγότερο ελκυστικούς τους όρους τους. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι προμήθειες μεταφοράς υπολοίπου έχουν αυξηθεί και η διάρκεια της άτοκης μεταφοράς υπολοίπου έχει συρρικνωθεί, δείχνουν τα στοιχεία της Moneyfacts.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v