Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέναραν οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη

Θέμα χρόνου να πέσουν οι τιμές σε όλη την ΕΕ, σημειώνουν οι αναλυτές. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 κατέγραψαν την πιο μικρή αύξηση από το 2021. Πόσο ενισχύθηκαν.

Φρέναραν οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη

Την πιο μικρή αύξηση του τελευταίου έτους έκαναν οι τιμές κατοικιών στην ευρωζώνη, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού έκανε την αγορά κατοικίας πιο ακριβή.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το τρίτο τρίμηνο του 2022, η ετήσια αύξηση των τιμών κατοικιών στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 6,8% έναντι 9,2% το προηγούμενο τρίμηνο -ήταν η πιο χαμηλή αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat.

«Διάφοροι παράγοντες εξακολουθούν να υποδεικνύουν επιδείνωση των προοπτικών της στεγαστικής αγοράς στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, των αυστηρότερων πιστωτικών όρων και της πτώσης της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια», δήλωσε ο Ken Wattret από την S&P Global Market Intelligence.

«Είναι απλώς θέμα χρόνου οι μειώσεις των τιμών να γίνουν πιο διαδεδομένες σε όλη την ΕΕ και στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, η ετήσια αύξηση τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε στο 7,4% το τρίτο τρίμηνο από 9,8% τους προηγούμενους τρεις μήνες και κάτω από το peak του 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v