Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ευρώπη οι περισσότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ

Περίπου το 68% του LNG που εξάγεται από τις ΗΠΑ κατευθύνεται στην Ευρώπη. Η αβέβαιη ζήτηση της Κίνας κρατά τους πωλητές επιφυλακτικούς για το εμπόριο στην Ασία.

Στην Ευρώπη οι περισσότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη από υγροποιημένο φυσικό αέριο παρά την πτώση των τιμών, καθώς η ζήτηση στην Ασία παραμένει χαμηλή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, περίπου το 68% του LNG που εξήχθη από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατευθύνεται στην Ευρώπη, ενώ το 27% προς την Ασία, σύμφωνα με τη Laura Page, ανώτερη αναλύτρια στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler. Παρά τις εικασίες ότι η ασιατική ζήτηση θα αυξηθεί μετά την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών για την Covid, οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι έντονες.

Οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη συνέβαλαν στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης αυτόν τον χειμώνα, μετά την πτώση του ρωσικού εφοδιασμού. Αλλά ακόμα και όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και στις δύο ηπείρους, η Ευρώπη θεωρείται εδώ και καιρό η αγορά της τελευταίας λύσης, με τους traders να έχουν καλές πιθανότητες να βρουν αγοραστές στην Ισπανία, στη Γαλλία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχουν εκτεταμένες υποδομές εισαγωγής.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ασία -όπως και στην Ευρώπη- είναι επί του παρόντος σε καλό επίπεδο, ενώ ο καιρός δεν ήταν αρκετά κρύος για να αυξήσει την κατανάλωση. Πολλά εξαρτώνται από τις θερμοκρασίες για τον υπόλοιπο χειμώνα και στις δύο περιοχές και από τη βιομηχανική ζήτηση στην Κίνα λόγω του restart. Οι traders που σκέφτονται ένα ταξίδι τουλάχιστον 20 ημερών από τις ΗΠΑ στην Ασία πρέπει να είναι σίγουροι για μια αξιόπιστη αγορά.

Βεβαίως, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αντανακλώντας την ανεπαρκή κατανάλωση και τις μειωμένες τιμές, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από το εποχικό σημείο. Ωστόσο, η Morgan Stanley, η οποία μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του φυσικού αερίου κατά το ήμισυ, είπε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές δεν χρειάζεται να είναι κοντά στα peaks του περασμένου Αυγούστου για να προσελκύσουν αποστολές.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες εκτροπές παραδόσεων, όπως δείχνουν τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων. Ένα τάνκερ φαίνεται να αλλάζει δρομολόγιο από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την Ασία και ένα άλλο την περασμένη εβδομάδα άλλαξε προορισμούς για να ταξιδέψει προς την Τουρκία αντί για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, πολλά δεξαμενόπλοια παραμένουν κοντά στη Δυτική Ευρώπη -μια θέση που θα τα βοηθήσει επίσης μόλις επανεκκινηθεί η εγκατάσταση Freeport LNG στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v