Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ζητά πράσινες επιδοτήσεις τύπου ΗΠΑ

Αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου προστατευτισμού ζητά από Βερολίνο και Βρυξέλλες η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών VDA, ώστε να παραμείνει ο κλάδος στην Ευρώπη. Το υπερατλαντικό δέλεαρ και η «αποτυχία του ανοιχτού εμπορίου».

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ζητά πράσινες επιδοτήσεις τύπου ΗΠΑ

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ζητά καθεστώς πράσινων επιδοτήσεων τύπου ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή του κλάδου και οι δεσμοί με τη Γηραιά Ήπειρο, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Hildegard Müller, πρόεδρος του γερμανικής ένωσης VDA, κάλεσε τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος διαφυλάσσουν επίσης και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

«Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τι πρέπει να κάνουν για τη χώρα -η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να κάνουν το ίδιο», είπε αναφερόμενη στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), τον οποίο χαρακτήρισε «κάλεσμα αφύπνισης» για τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς πρόκειται για «προστατευτική ρύθμιση που έρχεται σε αντίθεση με το ανοιχτό εμπόριο».

Τα σχόλια της Müller ήρθαν μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός του Βελγίου κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επιθετική» εκστρατεία που έχει στόχο να δελεάσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες με επιδοτήσεις 369 δισ. δολαρίων για πράσινες τεχνολογίες.

Η πρόεδρος της VDA, η οποία έχει ως μέλη τη Volkswagen, την BMW και τη Mercedes-Benz, δήλωσε ότι φοβάται μια έξοδο Γερμανών μικρών και μεσαίων προμηθευτών.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός αποκάλυψε ότι το 22% των μελών ήθελε να επενδύσει στο εξωτερικό, ενώ το 53% των μικρών και μεσαίων προμηθευτών ανέβαλε ή ακόμη και ακύρωσε επενδύσεις.

«Ένας επιτυχημένος μετασχηματισμός -για το κλίμα, τους ανθρώπους και την οικονομία- θα αντιγραφεί παγκοσμίως», είπε η Müller.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έδειξαν ότι «το προηγούμενο οικονομικό μας μοντέλο δεν αποτελεί πια αυτόματη εγγύηση ευημερίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v