Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει τα μπόνους κατά το ήμισυ η Credit Suisse

Σε 1 δισ. ευρώ θα περιοριστούν οι έξτρα αμοιβές (έναντι €2,9 δισ. πριν από δύο χρόνια), στη στενωπό προς την ανάκαμψη της ελβετικής τράπεζας. Γόρδιος δεσμός το πώς, παρ' όλα αυτά, θα συγκρατηθεί η αποχώρηση ανώτερων στελεχών.

Κόβει τα μπόνους κατά το ήμισυ η Credit Suisse

Στο μισό ετοιμάζεται να κόψει τα μπόνους η Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, κλείνοντας ένα ζοφερό έτος κατά το οποίο αναγκάστηκε να «μαζέψει» 4 δισ. δολάρια μετά από συνεχείς απώλειες.

Η ελβετική τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε ακόμη πιο δραστικές περικοπές μετά το ψαλίδι 32% στις έξτρα αποζημιώσεις για το 2021. Τα μπόνους του 2022 θα περιοριστούν σε περίπου 1 δισ. ελβετικά φράγκα (1 δισ. ευρώ), έναντι 2,9 δισ. φράγκων πριν από δύο χρόνια.

Εξάλλου, τα μπόνους έχουν περιορίσει επίσης τόσο η JPMorgan όσο και η Citigroup, μετά από πτώση στις συναλλαγές τους, αλλά εδώ ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner αντιμετωπίζει επιπλέον προκλήσεις,  προκειμένου να ανακάμψει η ελβετική τράπεζα -δεν αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη πριν από το 2024-, αλλά και να κρατήσει το απογοητευμένο προσωπικό της..

Για το 2021 η τράπεζα αποζημίωσε επιπλέον τα ανώτερα στελέχη της ούτως ώστε να μετριάσει το πλήγμα από τις κανονικές περικοπές, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι τα επόμενα τρία χρόνια. Στα μέσα της περασμένης χρονιάς, μοίρασε πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μόλις έναν μήνα για να κρατήσει τα ανώτερα στελέχη της.

Επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα μετά από χρόνια σκανδάλων και ζημιών πολλών δισεκατομμυρίων, η Credit Suisse έχει συγκεντρώσει νέο κεφάλαιο 4 δισ. φράγκα και περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ανώτατα στελέχη σε Ασία και Ευρώπη αποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής στην Κίνα Carsten Stoehr και του επικεφαλής στην Ιταλία Andrea Donzelli.

Εξάλλου, ο επί μακρόν κορυφαίος μέτοχος του Ομίλου, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Harris Associates, μείωσε το μερίδιό της περίπου στο μισό, από 10% σε 5%, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να στοιχηματίσει περισσότερα χρήματα στο τελευταίο σχέδιο ανάκαμψης του προβληματικής ελβετικής τράπεζας.

Παράλληλα, αναδιαμορφώνονται τμήματα της επενδυτικής τράπεζας με την ιστορική επωνυμία First Boston, αυξάνοντας τα κόστη.

Ο όμιλος θα παρουσιάσει ζημίες έως 1,5 δισ. φράγκα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που οφείλονται εν πολλοίς στις αξιοσημείωτες εκροές κεφαλαίων από πελάτες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v