Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Κίνα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο ήταν 1,8% υψηλότερος από ό,τι πέρυσι, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από το 1,6% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Κίνα

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού καταναλωτή της Κίνας επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, ακόμη και καθώς η εγχώρια ζήτηση συγκρατήθηκε, εν μέσω περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον Δεκέμβριο ήταν 1,8% υψηλότερος από ό,τι πέρυσι, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από το 1,6% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη. Το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters που έκανε λόγο για 1,8%.

Η ετήσια πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού (ΔΤΚ) επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 0,7% από 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,1%, αντανακλώντας τη διαταραχή της βιομηχανίας από μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού προς το τέλος του 2022.

Η Κίνα εγκατέλειψε τα αυστηρά μέτρα μηδενικής Covid τον περασμένο μήνα, σταματώντας τα lockdown, την καραντίνα και τα τακτικά τεστ. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιταχύνεται το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v