Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε μια 10ετία πέφτουν οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία

Οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ διπλασίασαν και τριπλασίασαν το κόστος των στεγαστικών δανείων. Καμπανάκι για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Νέα πτώση τιμών στη Βρετανία, βουτιά 17% στη Σουηδία και 10% στη Δανία.

Πρώτη φορά σε μια 10ετία πέφτουν οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία

Η στεγαστική έκρηξη στη Γερμανία έχει τελειώσει, καθώς οι τιμές για κατοικίες μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια μέτρηση αποτιμήσεων των κατοικιών κινήθηκε καθοδικά κατά 0,8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πάροχος τεχνολογίας στεγαστικών δανείων Europace την Πέμπτη. Αυτή είναι η πρώτη μηνιαία πτώση του δείκτη EPX της εταιρείας από το 2009.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών υπογραμμίζει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στη γερμανική αγορά ακινήτων από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε πέρυσι να αντιστρέφει μια δεκαετία χαμηλών, ακόμη και αρνητικών επιτοκίων. Η κίνηση διπλασίασε ή και τριπλασίασε το κόστος των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να αποχωρήσουν από την κάποτε «καυτή» αγορά κατοικιών.

Το ποσό των νέων δανείων για αγορές κατοικιών στη Γερμανία μειώθηκε κατά 30% τους τέσσερις μήνες μετά την απόφαση τον περασμένο Ιούλιο για αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια άλλες τρεις φορές, ανεβάζοντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 2,0% επί του παρόντος από -0,5% πριν από το καλοκαίρι.

Βύθιση στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών υποχώρησαν ξανά τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας πλέον τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την οικονομική κρίση πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της στεγαστικής τράπεζας Halifax.

Η μέση τιμή κατοικίας υποχώρησε 1,5% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, μετά από πτώση 2,4% τον Νοέμβριο και σημειώνοντας την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση, με βάση αυτά τα στοιχεία, επισημαίνει το Reuters. 

Σε τριμηνιαίους όρους, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,5% - η μεγαλύτερη πτώση από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι αυξήσεις του κόστους ζωής θα επηρεάσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων, οδηγούν σε συνολική επιβράδυνση της αγοράς», δήλωσε ο διευθυντής της Halifax, Kim Kinnaird.

Η Halifax αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 8% το 2023 - αν και ο Kinnaird σημείωσε ότι αυτό θα σήμαινε μόνο μια επιστροφή στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2021.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν μεγαλύτερα σπίτια με κήπους, στηριζόμενοι σε προσωρινά φορολογικά κίνητρα.

«Καθώς μπαίνουμε στο 2023, η αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και, καθώς αγοραστές και πωλητές παραμένουν προσεκτικοί, αναμένουμε ότι θα υπάρξει μείωση τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση συνολικά», δήλωσε ο Kinnaird.

Εφτασε το 17% η πτώση στις τιμές ακινήτων στη Σουηδία

Η πτώση των τιμών των κατοικιών στη Σουηδία συνεχίστηκε αμείωτη τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, μετά την κατηφόρα του Νοεμβρίου αλλά και του Οκτωβρίου, υποδηλώνοντας ότι το 2023 δύσκολα θα προσφέρει μια μικρή ανακούφιση σε μια ήδη προβληματική αγορά κατοικίας.

Η σκανδιναβική χώρα δεν είναι η μόνη που υποφέρει. Μετά την άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας προκάλεσαν ύφεση των ακινήτων σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Βούτηξαν 10% οι τιμές διαμερισμάτων μέσα σε έξι μήνες στη Δανία

Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Δανία έχουν μειωθεί σχεδόν 10% μέσα σε έξι μήνες, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια παγώνουν την αγορά κατοικίας της σκανδιναβικής χώρας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Δανία αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες προκλήσεις με τη γειτονική Σουηδία, όπου η άνοδος των κατοικιών που προκλήθηκε από την πανδημία έχει αντικατασταθεί από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Ενώ η πτώση των τιμών στη Δανία μέχρι στιγμής ήταν λιγότερο απότομη, μια δραματική πτώση της δραστηριότητας στους τοπικούς κτηματομεσίτες υποδηλώνει ότι έρχονται χειρότερες ημέρες.

Οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν 1,8% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, ή 9,7% από το peak του Ιουνίου, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το home a/s, ένα από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της Δανίας. Οι τιμές για μονοκατοικίες έχουν πλέον μειωθεί κατά 7,8% από το υψηλότερο σημείο του Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v