Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρυσές μετοχές» σε Alibaba και Tencent για την κινεζική κυβέρνηση

Αγοράζει μικρά μερίδια σε εταιρείες video streaming, ειδήσεων και τεχνολογίας. Ετσι μπορεί να ελέγχει το περιεχόμενο που μεταδίδουν αυτές σε εκατομμύρια Κινέζους.

«Χρυσές μετοχές» σε Alibaba και Tencent για την κινεζική κυβέρνηση

Μερίδιο στην Alibaba Group φέρεται να έχει πάρει η κινεζική κυβέρνηση ενώ σχεδιάζει να κάνει το ίδιο στην Tencent, καθώς το Πεκίνο επισημοποιεί έναν μεγαλύτερο ρόλο στην επίβλεψη των ισχυρών τεχνολογικών εταιρειών της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ενώ η σκληρή καταστολή έχει υποχωρήσει, η κυβέρνηση όλο και περισσότερο εξαγοράζει μικρά μετοχικά μερίδια στις τοπικές δραστηριότητες μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως έκανε πρόσφατα με την ιδιοκτήρια του TikTok, ByteDance.

Αυτό παρέχει στο Κομμουνιστικό Κόμμα έναν μηχανισμό για να παραμείνει βαθιά εμπλεκόμενο στις δραστηριότητές τους, ιδιαίτερα στο περιεχόμενο που μεταδίδουν αυτές οι εταιρείες σε εκατομμύρια Κινέζους.

Ατομα που γνωρίζουν το θέμα ισχυρίζονται ότι η Κίνα απέκτησε «χρυσές μετοχές», οι οποίες θα της δίνουν τη δυνατότητα να υπερψηφίζει τους άλλους μετόχους σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς συνοδεύονται από ειδικά δικαιώματα για ορισμένες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Στην Κίνα, τα μερίδια είναι γνωστά ως «ειδικές μετοχές διαχείρισης» και από το 2015 έχουν γίνει ένα κοινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από το κράτος για την άσκηση επιρροής σε ιδιωτικές εταιρείες ειδήσεων και περιεχομένου.

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας απέκτησε μερίδιο 1% μιας θυγατρικής της Alibaba, για να «εντείνει τον έλεγχο του περιεχομένου στη μονάδα streaming  βίντεο του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Youku και στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού UCWeb», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το σχέδιο αγοράς μεριδίου στην Tencent, με πηγές να υποστηρίζουν ότι θα εμπλέκεται και μία από τις θυγατρικές της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v