Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ΕΒΑ σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία για τα MREL

«Πρόκληση» αποτελεί για τραπεζικούς ομίλους της Νότιας Ευρώπης η κάλυψη των απαιτήσεων, επισημαίνει η ρυθμιστική αρχή. Τι υποστηρίζει για το κόστος άντλησης κεφαλαίων και την κερδοφορία.

Προειδοποίηση ΕΒΑ σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία για τα MREL

Η απαίτηση της ΕΕ οι τράπεζες να εκδίδουν χρέος για να καλύψουν τα κεφάλαιά τους σε μια κρίση συνιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους ομίλους από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, δήλωσε η τραπεζική εποπτική αρχή του μπλοκ (EBA).

Αφού οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να διασώσουν τράπεζες στην παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι τελευταίες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για κεφάλαια, γνωστές ως MREL, θυμίζει το Reuters.

Κάθε τράπεζα έχει έναν στόχο να επιτύχει μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, τον οποίο η πλειονότητα έχει ήδη επιτύχει. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ωστόσο σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, 70 τράπεζες από ένα δείγμα 245 σε ολόκληρο το μπλοκ είχαν συνολικά έλλειμμα 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένο, όμως, κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, το κόστος έκδοσης MREL έχει αυξηθεί απότομα καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό αναγκάζει τις τράπεζες να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επιτόκιο στους αγοραστές των τίτλων.

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση εξέτασε τον αντίκτυπο του MREL στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «διαχειρίσιμο» συνολικά. «Ωστόσο, το κόστος είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο για ορισμένες ομάδες τραπεζών και ορισμένες περιοχές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις», αναφέρει η EBA στην έκθεσή της, ξεχωρίζοντας την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, χωρίς να κατονομάζει μεμονωμένους δανειστές.

Για πολλές από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις αυτό είναι αποτέλεσμα ευρύτερων ζητημάτων κερδοφορίας, αντί για τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν τα MREL πιο δαπανηρά, πρόσθεσε η EBA.

Από τα τέλη του 2021, μόνο 23 από τις 70 τράπεζες που αντιμετώπιζαν έλλειμμα δεν είχαν καταφέρει να αυξήσουν το απόθεμά τους MREL κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τον αριθμό να μειώνεται περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η έκθεσή μας δείχνει ότι το MREL δεν είναι ο κύριος κινητήριος παράγοντας στην κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών και αναμένουμε ότι οι περισσότερες θα εκπληρώσουν την απαίτηση έως τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής της EBA, Thibault Godbillon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v