Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις για το ρεύμα

Στο τραπέζι πρόταση για όριο στις επιδοτήσεις ρεύματος και ενέργειας. Η κοινή θέση του Βορρά με ασφαλιστικές δικλίδες που περιορίζουν τη στήριξη στους «αδυνάτους». Ρήτρα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Eurogroup: Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις για το ρεύμα

Βρυξέλλες, ανταπόκριση Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Με το «καλημέρα», το πρώτο Eurogroup του 2023 υπό τη λετονική προεδρία της ΕΕ, ο Βορράς πιέζει για τις παροχές που δίνονται από τις κυβερνήσεις για την ενέργεια.

Στη σημερινή ατζέντα υπάρχει το θέμα ως μορφή συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών για το πόσα δαπανήθηκαν και κατά πόσο «λειτούργησε» το μέτρο στην κάθε χώρα. Ο κάθε υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την «εμπειρία» της χώρας του και ο κ. Σταϊκούρας να δώσει στοιχεία για την απόφαση της Αθήνας να εφαρμόσει το μέτρο της οριζόντιας επιδότησης ενόψει εθνικών εκλογών.

Παρά τη μεικτή εικόνα για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και παρά το γεγονός ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βορράς σπρώχνει ώστε να αποφασιστεί άμεσα όριο με βάση την κατανάλωση στις παροχές και επιδοτήσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και γενικά της ενέργειας.

Ο Βορράς ετοιμάζεται να πιέσει ώστε να επιλεχθεί η στρατηγική της Ολλανδίας, η οποία θα εφαρμοστεί φέτος τον Φεβρουάριο (ισχύει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου). Με βάση αυτή, δίνονται επιδοτήσεις και εκπτώσεις ανάλογα με την κατανάλωση. Δηλαδή, ένα μπουκέτο πολλαπλών ταχυτήτων.

Όμως το «πρόβλημα» για τις χώρες που αποφάσισαν οι παροχές να είναι οριζόντιες, όπως η Ελλάδα, είναι ότι τα μεγέθη αυτά αφορούν αρκετά χαμηλές καταναλώσεις. Επίσης υπάρχουν υποκατηγορίες (σπίτι, γραφείο κ.λπ.) και συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Στην Ολλανδία, εάν κάποιος ξεπεράσει το όριο κατανάλωσης το οποίο θα επιδοτείται από την κυβέρνηση, θα πληρώνει το επιπλέον σε τιμές αγοράς. Επιπρόσθετα για τις επιχειρήσεις μπαίνει και ο όρος της «βιωσιμότητας», κάτι που σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα μοντέλο τιμολόγησης δύο ταχυτήτων για την ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ως προς τον τρόπο επιδότησης και άφησαν ανοικτό το όριο κατανάλωσης, για το οποίο η συζήτηση ξεκινά σήμερα. Μετά από γερμανική παρέμβαση, μπήκε και η πρόταση όποιος υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που θα τεθούν, να χρεώνεται με τιμές αγοράς.

Αυτό που ίσως δεν θυμούνται οι περισσότεροι είναι ότι και η Κομισιόν υποστήριξε τη γερμανική «προσθήκη», με τη δικαιολογία πως έτσι διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές θα έχουν κίνητρο για να εξοικονομούν ενέργεια.

Τόσο η στάση της Κομισιόν όσο και του Βορρά «πλήττει» την ελληνική επιλογή για οριζόντιες παροχές. Όμως, επειδή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει, αφορά περισσότερο από το φθινόπωρο του 2023, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις υφιστάμενες επιδοτήσεις. Εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Φεβρουαρίου και η όποια συμφωνία εφαρμοστεί αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2023. Τότε θα αφορά το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος 2023.

Aρχίζει η συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι τρεις βασικές συνισταμένες για τις αποφάσεις που θα παρθούν για τη δημοσιονομική πειθαρχία του 2023. Βασικότερος παράγοντας όμως παραμένει η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει την παροχολογία και τις δημόσιες δαπάνες ενόψει τον εκλογών, κάτι που όπως ψιθυρίζεται σε κύκλους της Κομισιόν, ακόμα δεν έχει εισακουστεί.

Η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει από την Αθήνα σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής από φέτος, ανεξάρτητα των διεθνών εξελίξεων. Ως είθισται, η χώρα μας βρίσκεται σε μια κατηγορία από μόνη της.

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις πτυχές της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης και δη τα προσχέδια προϋπολογισμών, τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, τη μετα-προγραμματική εποπτεία, τις μακροοικονομικές ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη και βεβαίως, τις πολυαναμενόμενες συστάσεις της Κομισιόν.

Από εκεί θα φανεί και πώς θα κινηθεί η Επιτροπή ως προς την Ελλάδα και εάν η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει διορθώσεις και να πάρει μέτρα το φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v