Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ εξετάζει μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Φεβρουάριο

Κερδίζει έδαφος μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Τι δείχνουν οι αγορές χρήματος. Περιορίζει τα κέρδη του το ευρώ.

Η ΕΚΤ εξετάζει μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Φεβρουάριο

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός πιο αργού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από ό,τι υπονόησε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ενώ μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο παραμένει πιθανή, η προοπτική μιας μικρότερης αύξησης 25 μονάδων στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές τόνισαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να προχωρήσουν σε αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο, όπως είχε σηματοδοτήσει η Λαγκάρντ στις 15 Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τη μελλοντική δράση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ευρώ περιόρισε τα κέρδη του μετά την έκθεση, στα 1,0835 δολ./ευρώ έναντι 1,0869 νωρίτερα. Ενώ οι αγορές χρήματος έχουν προεξοφλήσει μια άνοδο μισής μονάδας για τον Φεβρουάριο, οι πιθανότητες για παρόμοια αύξηση τον Μάρτιο με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν υποχωρήσει σε περίπου 60% έναντι 80% νωρίτερα.

Ο ασθενέστερος του αναμενόμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και η προοπτική πιο ήπιας σύσφιξης από τη Fed έχουν περιορίσει τις ανησυχίες των αξιωματούχων όσον αφορά την απειλή του πληθωρισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v