Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς: H Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση το 2023

«Περιορίσαμε τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο καγκελάριος από το φόρουμ του Νταβός. «Κανείς δεν περίμενε ότι θα επιβιώσουμε». Καμπανάκι Λίντνερ για περικοπή επιδοτήσεων.

Σολτς: H Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση το 2023

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση φέτος, χάρη στις προσπάθειες της να περιορίσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε ερωτηθείς σχετικά, ενόψει της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου σημειωτέον είναι ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης της G7 που δίνει το «παρών». 

Οι ενέργειες της Γερμανίας για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου -μεταξύ άλλων με τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου και την κατασκευής λιμανιών LNG- συνέβαλαν στον περιορισμό των ζημιών στην οικονομία, τόνισε ο Σολτς.

«Δείξαμε ότι είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είναι αλήθεια πως κανείς δεν περίμενε ότι θα επιβιώναμε εύκολα από μια κατάσταση πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου».

ΥΠΟΙΚ Λίντνερ: Έχει και η Γερμανία τα δημοσιονομικά όριά της

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε νωρίτερα ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα παράσχει απεριόριστη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Πρέπει να σκεφτούμε μια έξοδο», είπε σε πάνελ του Bloomberg TV. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να συνεχίσει να δαπανά αυτά τα ποσά», πρόσθεσε. «Ακόμη και η Γερμανία έχει τα δημοσιονομικά της όρια. Είναι ζωτικής σημασίας να επιστρέψουμε σε βιώσιμα και υγιή δημόσια οικονομικά».

Ο Λίντνερ, δημοσιονομικό «γεράκι» που ηγείται του φιλικού προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερου κόμματος FDP, είπε ότι η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσει πλήρως τα 200 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που έχουν δεσμευτεί για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v