Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιλερουά (ΕΚΤ): Ισχύει το guidance για αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τα λόγια της προέδρου: Θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. για ένα χρονικό διάστημα», είπε το μέλος του ΔΣ. Δεν βλέπει ύφεση.

Βιλερουά (ΕΚΤ): Ισχύει το guidance για αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Η καθοδήγηση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων με βήματα μισής μονάδας για αρκετό καιρό εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Μιλώντας στο Bloomberg TV, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το μέγεθος της πιθανής αύξησης των επιτοκίων του Μαρτίου, αφού άνθρωποι που γνωρίζουν τη σκέψη των αξιωματούχων είπαν στο Bloomberg ότι ο μετριασμός του πληθωρισμού και η πτώση των τιμών ενέργειας ενδέχεται να δικαιολογούν μικρότερη αύξηση.

«Είπαμε πολύ ξεκάθαρα ότι εξακολουθούμε να αποφασίζουμε σε κάθε συνάντηση, βασιζόμαστε σε δεδομένα, επομένως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για το τι θα κάνουμε τον Μάρτιο», είπε ο Βιλερουά. «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τα λόγια της προέδρου Λαγκάρντ στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο: Θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια με ρυθμό 50 μονάδων βάσης για ένα χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αυτά τα λόγια ισχύουν ακόμη και σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από λίγες ημέρες, είχε υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας πρόσθεσε στο Νταβός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι φοβόμασταν πριν από λίγους μήνες και θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση. Τόνισε ότι είναι πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v