Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει σε επίπεδα-ρεκόρ η ζήτηση για πετρέλαιο

Η επανεκκίνηση της Κίνας αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης το 2023, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Το κοκτέιλ που μπορεί να ανεβάσει τις τιμές το β' εξάμηνο της χρονιάς.

Ανεβαίνει σε επίπεδα-ρεκόρ η ζήτηση για πετρέλαιο

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να αυξηθεί σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την Covid-19, σε μια κίνηση που μπορεί να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, στην πρώτη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο για το 2023.

«Δύο μπαλαντέρ κυριαρχούν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023: η Ρωσία και η Κίνα», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ισχυρή ζήτηση θα σφίξει «τις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται υπό τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων».

Η ρωσική προσφορά πετρελαίου είχε «διατηρηθεί σταθερή» τον Δεκέμβριο στα 11,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού. Ωστόσο, η ΙΕΑ με έδρα το Παρίσι προέβλεψε ότι η «καλά εφοδιασμένη» παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην αρχή του έτους θα μπορούσε να «σφιχτεί γρήγορα» καθώς οι δυτικές κυρώσεις -ιδιαίτερα η απαγόρευση της ΕΕ στην εισαγωγή ραφιναρισμένων ρωσικών προϊόντων από τις 5 Φεβρουαρίου- τεθούν σε πλήρη ισχύ.

Ο ΙΕΑ είπε ότι σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, παρόλο που «το σχήμα και η ταχύτητα» της επαναλειτουργίας της χώρας παραμένουν αβέβαια.

Οι περιορισμοί του κορωνοϊού στην Κίνα, οι οποίοι μείωσαν την οικονομική δραστηριότητα πέρυσι, σήμαιναν ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα το 2022 μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1990, υποχωρώντας κατά μέσο όρο 390.000 βαρέλια την ημέρα -η μεγαλύτερη ετήσια πτώση της.

Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από την ξαφνική απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει ήδη ενισχύσει την κινεζική κατανάλωση, ανέφερε ο IEA. Η ζήτηση πετρελαίου στη χώρα τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 470.000 βαρέλια τη μέρα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v